Kingussie. Storbritanniens premiärminister Theresa May väntas på onsdagen aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget och inleda landets utträde ur EU. Men i Skottland växer missnöjet. DN har besökt det lilla samhället Kingussie, där många vill se en andra självständighetsomröstning.
Snötäckta berg kantar den djupa dalgången, enstaka snöflingor singlar ned från skyn och på en kulle intill floden Spey tronar ruinerna av Ruthven Barracks – en fästning som den engelska kungen lät bygga på 1700-talet för att kontrollera de skotska upprorsmännen.
Fästningen brändes ned under de första, stormiga åren av den brittiska unionen.
Och nu växer vreden i de skotska högländerna på nytt.
– Den brittiska regeringen har inte lyssnat på ett enda av våra argument, trots att 62 procent röstade mot Brexit i Skottland, säger Noreen Mallia, när DN möter henne och åsiktsfränden Laura Ross på ett kafé i samhället Kingussie, ett stenkast från ruinerna.
Så sent som 2014 höll Skottland en självständighetsomröstning, som nejsidan vann med 55 procent mot 45. Många trodde då att saken var avklarad.
– Men Brexit ändrade allt. Regeringen i London har i praktiken tvingat oss att driva frågan om självständighet igen, säger Laura Ross, som är medlem i nationalistpartiet SNP.
Hennes partiledare och tillika Skottlands försteminister, Nicola Sturgeon, hävdar att sortin ur EU:s inre marknad kommer att bli katastrofal för den skotska ekonomin. På tisdagen – en dag före premiärminister Theresa Mays aktivering av artikel 50 – hoppas Sturgeon därför få det skotska parlamentets godkännande att söka tillstånd för en ny folkomröstning om självständighet.
– Jag tror att vi kommer att genomföra folkomröstningen, även om vi inte får tillstånd att hålla den av Theresa May, säger Laura Ross.
Då reser sig en kvinna från ett annat bord och går mot dörren. Innan hon lämnar kaféet säger hon upprört:
– Jag vill att ni ska veta att jag inte kan vara mer oense med er!
Laura och Noreen blir lite överrumplade.
– Så där är det… Frågan väcker känslor, konstaterar Noreen.
När intervjun är över går jag ut på huvudgatan och söker med blicken efter kvinnan som lämnade fiket så brådhastat. En stund senare får jag syn på henne på ett annat kafé.
– Det var inte meningen att bli så arg, men jag kunde inte bara sitta där och höra dem gå på sådär, säger Lisa Young, som kvinnan heter.
Hon är född och uppväxt i Skottland, men har bott flera år i England.
– Jag känner mig skotsk, men också brittisk. Och för mig är det här i första hand en fråga om respekt för demokratin. För tre år sedan röstade vi skottar nej till självständighet. Sedan röstade vi i Storbritannien tillsammans för att lämna EU. Då måste vi respektera de båda besluten – inte kräva ännu en omröstning, säger Lisa Young.
Det är även vad premiärminister Theresa May hävdar. Motståndet mot en ny omröstning är också fortsatt stort i Skottland, och de flesta opinionsmätningar visar att självständighetsfrågan delar befolkningen i två jämstora läger.
Nicola Sturgeon anser ändå att tiden är mogen – och hon är beredd att vänta fram till 2019, eller rent av något år till, för att få sin vilja igenom.
Ett självständigt Skottland skulle troligen tvingas ansöka om EU-medlemskap på nytt, eftersom Spaniens regering är orolig för att Katalonien annars skulle kunna följa det skotska exemplet. Men för Sturgeon är det inte nödvändigtvis ett problem.
Bland de skottar som röstade ja till självständighet förra gången finns såväl EU-vänner som EU-kritiker – och för att mobilisera båda sidor kan ett förslag om en relation mer lik den som exempelvis Norge, genom EES-avtalet, har med unionen i dag vara ett framgångsrecept.
Då är ekonomin en värre huvudvärk.
– Hur ska vi klara oss ensamma? England subventionerar vår välfärdsstat – och oljeintäkterna räcker långtifrån för att betala vård, skola och så vidare, säger hotellägaren Bernie Jones.
När vi går runt i Kingussie träffar vi dock också personer som bytt åsikt i självständighetsfrågan – och nu stöder ett oberoende Skottland.
– Jag brukade ha en stor brittisk flagga uppsatt här i butiken. Men efter Brexit tog jag ned den. Jag gillar inte riktningen som Storbritannien tagit under Theresa May, och om Skottland ska bli självständigt någon gång – ja, då är det nog nu, säger mattförsäljaren Simon Cook.
Erik de la Reguera
May mötte Sturgeon
Premiärminister Theresa May besökte på måndagen Skottland för att försöka gjuta olja på vågorna inför aktiveringen av artikel 50 – själva startskottet för Brexit.
– Det här är inte rätt tid att tala om en folkomröstning om självständighet. Vi måste stå enade i förhandlingarna med EU, så att vi kan få ett så bra avtal som möjligt, sade May, och fortsatte:
– Det är orättvist att låta det skotska folket ta ett beslut innan alla fakta finns på bordet, innan vi vet hur situationen faktiskt kommer att se ut efter Brexit.
Efter talet gick Theresa May in i ett privat möte med Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.