Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Grannen berättar om den utpekade 52-åringen

BIRMINGHAM. 52-årige Khalid Masood pekades på torsdagen ut som ansvarig för attentatet mot Westminster i London.

Polisen tror att han agerade ensam – men Masood misstänks ha varit inspirerad av extremiströrelser, och terrorgruppen IS påstår i ett uttalande att han var dess ”soldat”.

Brittisk polis har det senaste dygnet gjort husrannsakan på en rad olika adresser i Birmingham, där den misstänkte gärningsmannen Khalid Masood ska ha uppehållit sig de senaste månaderna – innan han sköts till döds av polis i onsdags utanför parlamentsbyggnaden i London.

Masood var född i lilla Leeds utanför Maidstone i södra England och ska tidigare ha använt sig av olika identiteter. Han hade tidigare dömts för våldsbrott, vapeninnehav och störande av allmän ordning. Första domen föll redan 1983 och den sista i december 2003, då för innehav av kniv.

Även den brittiska säkerhetstjänsten MI5 ska ha känt till Masood, men sett honom som en ”perifer figur” i radikala jihadistkretsar. Enligt uppgifter i brittisk press fanns han inte på den lista med fler än 3.000 namn som brittisk säkerhetstjänsten upprättat över potentiella attentatsmän.

Polisen arbetshypotes är tills vidare att Masood agerat ensam, och att han låtit sig inspireras av radikala islamistgruppers propaganda. På torsdagen gick terrorgruppen IS ut och hävdade att gärningsmannen var dess ”soldat”, vilket dock är den formulering som IS propagandaorgan brukar använda för personer som tillägnat organisationen ett dåd som de begått på eget initiativ.

– Han var en tystlåten man. Han bodde här med sin fru och deras barn fram tills för några månader sedan, sade Iwona Romek, som bor i området Quayside i Birmingham.

När DN anländer till Khalid Masoods sista kända adress – en lägenhet på Hagley Road i Birminghamförorten Edgbaston – har det bara gått några timmar sedan polisen stormade in med dragna vapen. Området är fortfarande avspärrat och en polishelikopter hovrar över kvarteret.

På innergården bakom huset möter vi grannen Harry, som till vardags arbetar som logistiksamordnare på ett transportbolag i Birmingham.

– Jag sover vanligtvis inte tungt. Så när jag hörde ett par bilar stanna till på bakgården, gick jag upp för att se vem det var, berättar han.

Genom springan mellan de vita gardinerna i fönstret mot gården kunde han se att det var poliser där ute.

– Först trodde jag att de skulle plocka upp narkomanerna som brukar sitta i en övergiven bil. Men så såg jag hjälmarna och alla automatvapnen, och då insåg jag att detta var något annat, säger han.

Kort därefter hörde han en knall från sprängningen av grannarnas dörr.

– Sedan var det i gång – och den där håller på fortfarande, som du ser, säger han och pekar upp mot polishelikoptern.

Ute på gatan står poliser och ett fyrtiotal journalister, och Harry vill helst inte uppge sitt efternamn på grund av all uppståndelse. Runt oss står gamla bilar parkerade bland sophögarna på bakgården. Tunnor med bråte och brända sopor är utspridda över gårdsplanen.

– Jag vet inte vem som bodde i den där lägenheten. Men många som bor här är arbetare, vanligt folk som jobbar på byggen, på restauranger och som inte har så mycket pengar. Förr brukade det vara ett bra område, men så är det nog inte riktigt längre, säger Harry.

Lägenheten på Hagley Road ska enligt brittisk press vara kopplad till den bil som Masood hyrde i Birmingham och som han sedan använde som ett dödligt vapen mot civila fotgängare på Westminster Bridge.

Några hundra meter därifrån möter DN pensionären Dave Moore, som beskriver området runt lägenheten som ett gränsland.

– Söder om Hagley Road ökar huspriserna drastiskt, i praktiken för varje meter. Men norr om gatan bor vanligt folk. Och den där lägenheten låg som bekant på den norra sidan, så där bor man inte om man har mycket pengar, säger Dave Moore.

Tre personer som befann sig i den stormade lägenheten har gripits och tagits in till förhör. Sammanlagt uppges åtta personer ha frihetsberövats efter räder på minst sex olika adresser i Birmingham och London. Det var på torsdagen ännu oklart om någon av dem misstänks för något brott.

Erik de la Reguera

Fakta.Gärningsmannen

  • 52-årige Khalid Masood, född i Kent i sydöstra England, låg bakom dådet i London som krävde minst tre dödsoffer. Masood har tidigare misstänkts för våldsam extremism, men utredningen lades ned.
  • ”Det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack”, skriver Londonpolisen i ett uttalande.
  • Khalid Masood är tidigare dömd flera gånger, bland annat för vålds- och vapenbrott, men inte för några terrorrelaterade brott, rapporterar AFP.

Publicerad i DN

You may also like...