WIEN. Polishelikoptrarna smattrade över hustaken och kravallstaketen stod utplacerade över hela Wiens innerstad när Vladimir Putin kom på statsbesök i veckan. I släptåg hade han mannen som kallats ”Ryssen som vill köpa Österrike” – oligarken Oleg Deripaska.
En enorm säkerhetsapparat hade mobiliserats för att skydda den ryske delegationen. Polisen sa sig frukta våldsamma protester, men möttes bara av små grupper av människorättsaktivister som demonstrerade fredligt.
Högt på agendan under samtalen med förbundskanslern Alfred Gusenbauer stod affärsuppgörelser i miljardklassen, bland annat överenskommelser om ryska gasleveranser.
Men att göra affärer med Ryssland är inte okontroversiellt i Österrike. Särskilt inte sedan flera av landets storföretag fått ryska ägare de senaste månaderna.
Framförallt är det en man som blivit rubrikernas man: oligarken Oleg Deripaska. Han har blivit en både fruktad och omsusad figur i österrikiskt näringsliv sedan han nyligen köpte 30 procent av aktierna i byggnadsföretaget Strabag och kort därefter blev storägare i bildelstillverkaren Magna Steyer, en av Österrikes största arbetsgivare. Mycket tyder på att han tänker fortsätta investera i landet.
De kritiska undertonerna i medierapporteringen är svåra missa och tidningen Österreich kallar Deribaska "Ryssen som vill köpa Österrike". Tidningen publicerade också nyligen en artikel om att oligarken funderar på att köpa den gamla presidentvillan.
Situationen blir inte bättre av att ryssarna tagit över svenskarnas rykte som Alpernas värsta partyturister. För en tid sedan hotade flera hotellägare i österrikiska skidorter med att inte ta emot fler ryska turister om de inte ändrade sitt dåliga beteende. Det hela var nära att orsaka en diplomatisk kris, men avstyrdes i sista stund.
Och efter att Österrike röstats ut ur melodifestivalen redan i kvalomgången ”av en östeuropeisk maffia”, som besvikna rubriker hävdade, är det måhända än svårare att ta emot de ryska pengarna.
Men att kapitalet behövs, det visas av att Magna Steyr bara några dagar efter Deripaskas aktieköp lade ett stort bud på biltillverkaren Crysler. Så det är nog bara att fortsätta servera vodka på Afterskin.
Erik Gustafsson
Den här krönikan publicerades den 29 maj i UNT.