Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Le Pen till angrepp mot Macrons bakgrund

PARIS. På första maj gick högerextrema Marine Le Pen till frontalangrepp mot sin motståndare Emmanuel Macron, som hon nu utmålar som ”finanskapitalets ansikte” i det franska presidentvalet. Le Pen har ett växande stöd bland lågavlönade – men avskys av många inom vänstern och den fackliga rörelsen, som demonstrerade mot henne på måndagen.

Med mindre än en vecka kvar till presidentvalet i Frankrike valde Marine Le Pen att hålla första maj-tal på ett stort mässområde norr om Paris, omgärdat av avspärrningar och tungt beväpnad polis. Inför uppemot 10.000 ditbussade anhängare gick den högerextrema kandidaten till hård attack mot sin motståndare Emmanuel Macron, och anspelade bland annat på dennes bakgrund som anställd på en investmentbank:

– Inte långt härifrån höll president Hollande ett tal 2012 då han sa: ’Min verkliga motståndare har inget namn, inget ansikte, inget parti och ingen kandidatur – men den regerar ändå: finanskapitalet’. Den här gången har finanskapitalet ett namn, ett ansikte, ett parti och en kandidatur: Emmanuel Macron!

I första valomgången fick Le Pen bara 5 procent av rösterna i huvudstaden. Men i resten av landet har hon ett starkt och växande stöd bland lågavlönade, arbetslösa och lågutbildade, framför allt i småstäder och på landsbygden.

Det är med andra ord ingen slump att hon ibland låter närmast som en vänsterpolitiker.

Publiken på måndagen präglades av samma blandning som vid de flesta av Le Pens valmöten: vit arbetarklass, små- och medelstora företagare, och en hel del personer från mindre franska städer.

– Om Macron vinner kommer ni att få löner på 4 euro i timmen, precis som i Polen! varnade Le Pen från scenen och möttes av arga burop – trots att Macron i sin kampanj lovat att inte sänka minimilönen.

37 procent av de franska arbetarna (i Sverige ungefär motsvarande LO-kollektivet) röstade på Le Pen i den första valomgången, enligt opinionsinstitutet Ipsos. Det gör henne till den i främsta kandidaten i denna grupp, klart före den utslagna vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon (24 procent) och Emmanuel Macron, som bara fick 16 procent av arbetarrösterna.

Macron har dock ett starkt grepp om den urbana medelklassen, och leder ännu stort i mätningarna.

För att vända på det har Le Pen slutit en allians med högerpolitikern Nicolas Dupont-Aignan, som hon lovat göra till premiärminister om hon väljs till president. Och hon gör ingen hemlighet av att hon också gärna vill locka över en del av Mélenchons vänsterväljare.

– Vi kommer att köra bitar ur det här talet, särskilt det om finanskapitalet, på Facebook nu, bekräftar en av Nationella frontens sociala medie-experter för DN.

För Sandrine Houssays, som rest till Le Pens valmöte från den nordfranska staden Lens, är valet klart.

– Jag tycker att ojämlikheten är ett stort problem – och jag tror att Marine kan göra något åt det. Jag jobbar med fattiga, funktionshindrade barn och ser hur svårt de har att ta sig fram i samhället, säger hon, och lägger till:

– Det där om rasism och fascism är bara lögn – jag har aldrig hört någon som sagt något sådant på Marine Le Pens valmöten.

I rullstolen framför henne sitter Carole Delambre. När jag frågar vad hon tyckt bäst om i Marine Le Pens tal svarar hon:

– Att Marine vill spärra in alla de 10.000 som finns i säkerhetspolisens register.

Även om det bara rör sig misstankar?

– Ja, vi behöver mer säkerhet. Jag är rädd så fort jag beger mig utomhus numera. Vi kan inte ha det så här, det måste till hårda tag.

På måndagskvällen höll även Emmanuel Macron ett stort valmöte i Paris. Innan det började hedrade han minnet av Brahim Bouarram, en ung marockan som mördades av högerextremister 1995.

– En del har nog vant sig vid att Nationella fronten har en roll i dag i politiken. Inte jag. Jag glömmer ingenting och jag kommer kämpa till sista sekunden – inte bara mot hennes [Marine Le Pens] politiska projekt, utan också den idé om demokrati och republiken som hon propagerar för, sade Macron.

Samtidigt pågick stora demonstrationer i Paris som uttryckligen riktade sig mot Le Pen. Tiotusentals fackföreningsaktivister och andra fransmän marscherade fredligt mellan Place de la Republique och Place de la Bastille för att visa sin avsky för högerextremisten.

Mindre grupper av anarkister drabbade samman med polis i samband med manifestationen. Minst tre poliser uppgavs ha skadats i sammandrabbningar.

Marine Le Pens högra hand, Florian Philippot, var inte sen att twittra:

”Voilà! Där har ni Macrons och Hollandes Frankrike. Stopp! Vi kräver respekt för polisen!”

Erik de la Reguera

Fakta.Opinionsläget

Enligt en ny mätning från Opinionway som publicerades på måndagen vill 61 procent av fransmännen se Emmanuel Macron som president, framför 39 för Marine Le Pen. Det är en uppgång med en procentenhet för Macron jämfört med institutets förra mätning.

Opinionen svänger dock snabbt i Frankrike just nu, och mycket tyder på att onsdagens tv-debatt kommer att bli av stor betydelse.

 

Publicerad i DN 2017-05-01

You may also like...