PARIS. Ödesvalet i Frankrike har börjat. Omkring 47 miljoner fransmän har rösträtt, och valdeltagandet var ovanligt högt i den vallokal i nordöstra Paris som DN besökte på söndagsmorgonen.
– Jag vill stoppa alla clowner som tror att de kan styra landet, säger 77-årige Jean-Pierre Loevenbruck och rättar till sin hatt.
Han har just kommit ut från en vallokal vid Nation i nordöstra Paris, där någon målat en röd clownnäsa på en av Marine Le Pens valaffischer. Men det är inte ledaren för Nationella Fronten som den pensionerade engelskläraren Loevenbruck syftar på i första hand.
– Jag röstar höger av tradition, så jag är mest oroad för vänsterextremister som Nathalie Arthaud [en trotskistisk kandidat, DN:s an.]. Marine Le Pens väljare är mestadels folk som helt enkelt inte vet bättre, och som bara vill proteströsta. Men jag tror inte att personerna runt henne är kompetenta nog för att regera landet. Dessutom vill jag att vi stannar i EU, säger Jean-Pierre Loevenbruck.
Han har därför lagt sin röst på den traditionella högerns kandidat François Fillon.
– Det har varit en del skandaler runt Fillon. Men om du börjar rota i vilka som gett pengar till Emmanuel Macron så kommer du nog hitta ett och annat där också! Jag tycker dessutom att det är fräckt att Macron har mage att kalla sig mitten, när alla vet att han är vänster och har suttit i Hollandes regering, säger Loevenbruck.
En stund senare kommer den 34-åriga barnmorskan Lisa Iraola ut från samma vallokal.
– Jag står till vänster, så för mig har det här valet handlat om att välja mellan de två främsta vänsterkandidaterna: Benoît Hamon och Jean-Luc Mélenchon. Men det har inte varit lätt, säger hon.
Starka debattinsatser och stigande opinionssiffror har fått allt fler vänsterväljare att se Mélenchon som den enda chansen att få se en vänsterkandidat i den andra och avgörande omgången – som hålls den 7 maj, mellan ettan och tvåan i söndagens val.
Men långtifrån alla röstar taktiskt. Lisa Iraola struntar i mätningarna, förklarar hon.
– Man kan inte tänka så där. Jag tycker att man ska rösta på den som man anser har bäst förslag. Och Mélenchons idé om en konstitutionell församling och ny grundlag är visserligen intressant, men han är också ganska extrem och hans vurm för regimen i Venezuela gör mig faktiskt lite rädd, säger Lisa Iraola.
Ingen av de väljare som DN talat med säger att de har påverkats av det misstänkta terrorattentatet på paradgatan Champs-Elysées i Paris i torsdags. Men flera säger att de har väntat in i det sista med att bestämma sig.
– Det har varit väldigt svårt i år. Jag har vägt för och emot, men till slut bestämde jag mig för Emmanuel Macron, säger 37-årige Cyril, som driver ett serviceföretag i området.
Den före detta ekonomiministern Macron har lanserat en oberoende mittenkandidatur, och har de senaste dagarna gått förbi Marine Le Pen i opinionsmätningarna.
– Normalt sett röstar jag höger, men skandalerna kring Fillon – och i synnerhet det där med skenanställningarna av hans fru – har gjort att jag inte vill stöda honom. Le Pen är otänkbar som president för mig, så då blev det Macron, säger han.
Resonemanget är talande för den osäkerhet som råder i den franska väljarkåren. Omkring en av tre väljare tros ha väntat till valdagen med att bestämma sig, vilket ökar dramatiken i valet ytterligare.
De första officiella valresultaten väntas komma klockan 20 på söndagskvällen.
Erik de la Reguera