Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Videoinspelning ska bevisa misstankarna mot Fillon

Paris. ”Jag har aldrig varit hans assistent, och inte heller haft hand om hans kommunikation.” Det ska Penelope Fillon säga om sin man François Fillon på en videoinspelning från 2007 – trots att hon då nyligen fått miljonbelopp i statlig lön för just den sortens arbete.

Videoinspelningen ska ha gjorts i samband med en intervju med den brittiska tidningen Sunday Telegraph, men den del där hon gör uttalandet har aldrig tidigare publicerats. Nu har ett program som sänds i kväll på fransk tv kommit över inspelningen, skriver flera franska tidningar på torsdagen.

Skandalen kring den tidigare favoriten i det franska presidentvalet, högerkandidaten François Fillon, ser därmed ut att växa ytterligare.

I tisdags presenterade tidningen le Canard enchaîné nya uppgifter som tyder på att Penelope Fillon fått sammanlagt nära nio miljoner kronor (900.000 euro) i löneutbetalningar under en rad år.

Lönen var för arbete som François Fillons assistent i det franska parlamentet åren 1988-90 och 1998-2002, och senare, efter att Fillon klivit in i regeringen, även för hans ersättare under några år. Till det ska läggas heltidsarbete under drygt ett år som ”litterär rådgivare” för en tidskrift som en vän till paret Fillon äger.

I Frankrike är det inte olagligt för parlamentariker att anställa familjemedlemmar. Tvärtom är det relativt vanligt. Men arbetet måste också utföras, något le Canard enchaîné med hjälp av källor i parlamentet och på tidskriften hävdar att Penelope Fillon inte gjort.

Videoinspelningen från 2007 har ännu inte offentliggjorts, men om Penelope Fillon säger det som uppges i franska tidningar, bekräftas denna minst sagt besvärande bild.

Fransk polis har inlett en förundersökning om misstänkt förskingring av offentliga medel och paret Fillon förhördes tidigare i veckan.

Nu spekulerar allt fler, även inom hans eget parti Republikanerna, om att Fillon kan tvingas dra tillbaka sin kandidatur.

– Det är bara veckor kvar till presidentvalet. Vi kan inte fortsätta med en kandidat som idag är i extrema svårigheter, sade Georges Fenech, kongressledamot för Republikanerna på onsdagen.

Fenech vill anordna en extrainsatt kongress för partiet för att utse en ny kandidat. Han är närstående expresidenten Nicolas Sarkozy, vilket göder spekulationer om att det kan vara denne som ligger bakom avslöjandena.

Men François Fillon har inte gett sig. Han hävdar att hans fru alltid har hjälpt honom i arbetet och kallar avslöjandena kring hennes anställningar för en ”institutionell statskupp” organiserad av vänstern. Fillon manar därför sina anhängare att ”hålla ut” i ett par veckor.

Fram till helt nyligen låg den förre premiärministern sida vid sida med extremhögerns Marine Le Pen i opinionsmätningarna, och det mesta tydde på att han skulle kunna segra stort i en andra och avgörande omgång mot Le Pen.

Men i en ny mätning, utförd för tidskriften Les Echos under början av veckan, ser det nu ut som om Fillon kan bli utslagen redan i den första valomgången. I den mätningen får Fillon 19-20 procent, jämfört med 22-23 för förre ekonomiministern Emmanuel Macron och 26-27 för Nationella frontens ledare Marine Le Pen.

Presidentvalet i Frankrike hålls den 23 april. Om inte någon av kandidaterna får 50 procent eller mer hålls en andra omgång mellan ettan och tvåan den 7 maj.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 2 februari 2017.

You may also like...