Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Polis krävde ut dokument om Fillon

Lyon. Fransk polis krävde på fredagen ut en rad dokument från parlamentets första kammare senaten. Åtgärden är en del i utredningen kring högerkandidaten François Fillon, som anklagas för att ha anställt sin fru Penelope som assistent – utan att hon faktiskt utfört något arbete.

Ett flertal dokument ska ha lämnats ut vid fredagens polisbesök, uppger nyhetsbyrån Reuters. Exakt vad polisen sökte efter är oklart, men sannolikt handlar det om att fastställa hur länge Penelope Fillon varit formellt anställd och på vilken sorts kontrakt.

Tidningen le Canard enchainé avslöjade för en dryg vecka sedan att François Fillon – som fram till dess räknats som favorit i vårens presidentval – under sin tid i kongressen såg till att hans fru fick statlig lön på skattebetalarnas bekostnad under flera år.

Penelope Fillon var formellt anställd som assistent i parlamentet, först som Fillons medhjälpare och senare som assistent till hans ersättare. Men enligt en rad källor som franska tidningar citerar var hon i praktiken aldrig där, och verkar inte heller ha utfört några relaterade arbetsuppgifter.

Detta tycks styrkas av en videoinspelning från 2007 som visades i fransk tv i torsdags, och på vilken Penelope Fillon säger att hon aldrig arbetat som sin mans assistent.

De senaste dagarnas växande storm kring Fillon har fått flera parlamentsledamöter i hans parti Republikanerna att kräva att han ska träda tillbaka och släppa fram en annan högerkandidat.

–Jag känner mig angripen från alla flanker just nu – men jag tänker försvara mig! sade François Fillon trotsigt på fredagen, när han var på väg till ett valmöte i norra Frankrike.

Samtidigt började Nationella frontens anhängare att samlas i landets tredje stad Lyon, där Marine Le Pen håller stort kampanjmöte i helgen. Le Pen leder i opinionsmätningarna inför presidentvalet, med omkring 25 procent av väljarstödet.

Även mittenkandidaten Emmanuel Macron har gynnats av affären kring Fillon. Han ligger just nu på andra plats i opinionsmätningarna (strax före eller jämsides med Fillon). Macron håller valmöte i Lyon i helgen, i något som många tolkat som en öppen utmaning mot Le Pen. Om de båda skulle mötas i en andra och avgörande valomgång är det just nu fördel Macron.

Erik de la Reguera

Bakgrund.Detta har hänt

Francois Fillons fru Penelope Fillon uppges ha fått omkring 900.000 euro (nära nio miljoner kronor) i lön för olika arbeten under en rad år.

Polisen utreder om det rör sig om förskingring av offentliga medel, eftersom en stor del av beloppet betalades ut som ersättning för arbete som assistent till Francois Fillon under hans tid i kongressen – utan att Penelope sågs till där.

Fillon hävdar att hans fru hjälpt honom på distans, och att allt är i sin ordning.

Publicerat i DN den 4 februari 2017.

You may also like...