Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Franska vänstern djupt splittrad inför primärvalet

Paris. Fem år efter François Hollandes valseger ska Socialistpartiet i Frankrike försöka hitta en ny kandidat som kan inta Elyséepalatset. Det blir inte lätt – vänstern är djupt splittrad när dess primärval hålls på söndagen. Och arbetslösheten är den helt dominerande valfrågan.

Besvikelsen efter François Hollandes fem år vid makten är stor i Frankrike; så stor att den impopuläre presidenten i december valde att inte ställa upp för omval.

Hos det regerande Socialistpartiets gräsrötter finns en känsla av att det krävs ett nytt grepp om partiets kandidat över huvud taget ska ha en chans att utmana den traditionella högerns François Fillon och extremhögerns Marine Le Pen i presidentvalet i april.

– Högern blickar nostalgiskt bakåt. Då måste vi våga blicka mot framtiden, säger Benoît Hamon, en 49-årig före detta utbildningsminister som gått snabbt framåt i opinionsmätningarna de senaste veckorna.

Men Hamons vision är kontroversiell. Han föreslår en medborgarlön – eller ”generell garanterad inkomst” – på 750 euro (drygt 7.000 kronor) i månaden till alla vuxna invånare i Frankrike, utan krav på motprestation.

Den ska fungera som basinkomst och dras inte in om inkomster från arbete tillkommer.

Först ska unga mellan 18 och 25 år och arbetslösa få stöd på 600 euro, och i nästa fas höjs det till 750 euro och omfattar alla.

Fullt utbyggd beräknas reformen kosta omkring 350 miljarder euro för staten.

Hamon tänker sig att den ska finansieras genom höjd förmögenhetsskatt och på sikt också beskattning av robotar, som han räknar med kommer att överta människors arbete i det miljömässigt hållbara och rättvisa samhälle han vill skapa.

Men i nuläget är reformen till stora delar ofinansierad.

– Jag vill inte se en vänster som ställer ut vallöften på kredit, och sedan förlorar all trovärdighet, sa förre premiärministern Manuel Valls kritiskt om förslaget i en tv-debatt i veckan.

Men Benoît Hamon knappar in på Valls. Flera opinionsinstitut ger honom goda chanser att ta hem segern i primärvalet i en andra och avgörande omgång.

Även förre ekonomiministern Arnaud Montebourg rycker närmare. Montebourg talar varmt om protektionistiska åtgärder, vill satsa på ”Made in France” och har hotat med att förstatliga bolag som vill flytta utomlands.

I Frankrike har arbetslösheten envist legat kvar kring 10 procent de senaste åren, medan ungdomsarbetslösheten varit ännu högre.

Socialistregeringens misslyckande att bekämpa den är sannolikt förklaringen till att två andra, oberoende vänsterkandidater just nu tycks ha större chans i presidentvalet än någon av de sju som ställer upp i socialisternas primärval på söndagen.

Den före detta ekonomiministern Emmanuel Macron har positionerat sig i mitten och lanserat en egen rörelse, ”En Marche” (Framåt!), som växer snabbt.

På yttersta vänsterkanten mobiliserar samtidigt en annan gammal socialistisk minister, Jean-Luc Mélenchon.

Macron har stöd av uppemot 20 procent och Mélenchon av 15 procent av väljarna. Av Socialistpartiets kandidater i primärvalet är det just nu ingen som har stöd av mer än 10 procent.

Det ser alltså ut som om det blir tre olika vänsterkandidater i presidentvalet i april, något som kommer att splittra vänsterrösterna – och indirekt gynna högerns François Fillon och ultranationalistiska Marine Le Pen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 21 januari 2017.

 

You may also like...