Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Favoriten Fillon valspurtar med ryssvänliga utspel

PARIS. Den konservative François Fillon är favorit till segern när den franska högern håller primärval på söndagen. I slutspurten har han jämfört Islamiska staten (IS) med Nazityskland – och sagt sig vilja se en stor koalition som inkluderar Ryssland i kampen mot jihadism.

– Att general de Gaulle samarbetade med Stalin för att besegra Nazityskland i andra världskriget – gjorde det honom till kommunist?

Den retoriska frågan ställde François Fillon när han avslutade sin kampanj inför en månghövdad publik i Paris i fredags kväll.

Han svarade snabbt själv:

– Frankrikes utrikespolitik ska tjäna Frankrikes intressen. Och om vi inte skapar förutsättningar för en äkta internationell koalition, om vi vägrar bilda en allians med Ryssland, då kommer den islamistiska totalitarismen att fortsätta kasta sin skugga över oss och sprida död!

Det är bara det senaste i en rad Rysslandsvänliga utspel som Fillon gjort i kampanjen. Liksom Putin före­språkar han förhandlingar med Syriens diktator Bashar al-Assad – vilket i rysk press tolkats som att Frankrike är ”på väg att ställa sig på Rysslands sida”.

I den avgörande andra omgången i den franska högerns primär­val som hålls på söndagen är Fillon favorit till segern. Enligt en ny mätning från Opinionway som gjordes efter torsdagens tv-debatt med Alain Juppé, har Fillon stöd av 61 procent av dem som har registrerat sig för att rösta i valet.

I slutspurten har Fillon spelat mycket på patriotism och lovat krafttag mot radikala islamister, ett budskap som inte är svårt att få gehör för i Frankrike efter de senaste årens terrorattentat. Fillon har också lovat att totalförbjuda burkinin, den omstridda baddräkt som bärs av en del muslimska kvinnor och som täcker armar, ben och hårsvall.

– Religionen islam måste acceptera det som alla andra religioner i Frankrike har accepterat i det förflutna: att radikalism och provokationer inte accepteras här, sade Fillon – och möttes av jubel.

Nyckelordet här är just ”provokationer”, vilket de olika borgmästare som försökte förbjuda burkinin i somras menade att muslimska kvinnor som bar plagget ägnade sig åt.

För Alain Juppé, som till vardags är borgmästare i Bordeaux, väntar en tung uppförsbacke med bara 39 procent av sympatierna. Men som framgick av skrällen i första omgången, då Fillon överraskade alla opinionsinstitut med att segra med 44 procent av rösterna, tycks ingenting vara omöjligt i detta primärval.

En central faktor är hur stort valdeltagandet blir. Fillon har stöd av många pensionärer, liksom merparten av den utslagne Nicolas Sarkozys väljare. Om han får dem på fötter borde saken vara klar. Sarkozy fick omkring 20 procent av rösterna i första omgången – och av dem stöder nu tre av fyra Fillon, enligt Opinionway.

Juppé, å sin sida, måste lyckas mobilisera sina kärnväljare i mitten om han ska ha en chans att ro hem presidentkandidaturen. Han gör det genom att betona att han står för pluralism och kvinnors, homosexuellas och religiösa minoriteters rättigheter.

På fredagen kunde Juppé dock inte undgå att visa viss irritation över att Rysslands president Vladimir Putin i rysk tv nyligen hyllade Fillon som ”principfast” och ”en tuff förhandlare”:

– Jag måste säga att jag är lite förvånad över att herr Putin har en så tydlig åsikt om vilken kandidat han föredrar i högerns primärval i Frankrike. Ska han rösta på söndag, kanske?

Segraren i primärvalet blir den traditionella högerns kandidat i nästa års presidentval i Frankrike.

Vänstern utser sin kandidat i januari, men den sittande presidenten François Hollande är mycket impopulär och i nuläget tyder mycket på att högerns kandidat – vem det än blir av Juppé och Fillon – kommer att få möta Nationella frontens Marine Le Pen i den andra och avgörande omgången som hålls i maj nästa år.

Fillon är övertygad om att hans patriotiska linje kan neutralisera Le Pens ultranationalism. Juppé och andra kritiker fruktar dock att den radikala nedskärningspolitik som Fillon förespråkar i stället kan ge Le Pen ett uppsving.

Erik de la Reguera

Fakta:

Omkring 10  000 vallokaler håller öppet under söndagen när den traditionella högern håller primärval i Frankrike. Rösta får den som är fransk medborgare, betalar två euro och skriver under ett dokument där det står att denne sympatiserar med ”republikanska värderingar i mitten eller till höger”, samt vill se ett maktskifte.

I den första omgången, som hölls för en vecka sedan, deltog sju kandidater. François Fillon segrade med 44 procent av rösterna, följd av Alain Juppé med 29 procent. I den andra och avgörande omgången ställs enbart dessa båda mot varandra.

Publicerad i DN den 27 november 2016.

You may also like...