Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Helt jämnt i franskt primärval

PARIS. Det är helt jämnt mellan de tre främsta kandidaterna inför högerns primärval som hålls på söndagen i Frankrike. Förre premiärministern François Fillon har gjort en stark valspurt och hotar förhandsfavoriterna Alain Juppé och Nicolas Sarkozy.

Omkring 10.000 vallokaler slog upp portarna på söndagen och tog emot en strid ström av väljare, enligt rapporter från olika delar av landet. Fler än tre miljoner fransmän väntas delta i Republikanernas primärval, som ska utse den traditionella högerns kandidat i presidentvalet nästa år.

Valvakan ser ut att bli en rysare. I den sista stora opinionsmätningen, som gjordes efter den sista tv-debatten i torsdags, låg de tre främsta kandidaterna Alain Juppé, Nicolas Sarkozy och François Fillon i praktiken jämsides med cirka 30 procent av väljarstödet vardera.

Om inte någon av dem får mer än 50 procent av rösterna väntar en andra och avgörande omgång mellan ettan och tvåan den 27 november. Den som hamnar på tredje plats är dock utslagen redan nu – och vem det blir kan stå klart vid 21-tiden på söndagen.

Att förre premiärministern Juppé och expresidenten Sarkozy ligger i topp är väntat. Men mer överraskande är att den förre premiärministern François Fillon plötsligt har fått sådan medvind.

Fillon utkom nyligen med en bok om hur radikal islamism ska bekämpas, något som kan ha hjälpt honom i det svårt terrorsargade Frankrike. Men det ökade stödet bland högerväljare beror sannolikt också på att Fillon hittat ett utrymme mellan den liberale mittenpolitikern Alain Juppé och den alltmer radikalt identitärt och nationalistiskt färgade Nicolas Sarkozy.

Den som vill delta i primärvalet behöver inte vara partimedlem, utan bara betala två euro och skriva under ett dokument där det står att man stöder republikanska värderingar ”i mitten eller till höger” – och vill se ett maktskifte.

Liksom Sarkozy vill Fillon se minskad invandring och ett förbud av den omstridda baddräkten burkinin.

Men Fillon går inte lika långt som sin tidigare överordnade (han var premiärminister under Sarkozys tid vid makten), och har valt att förhålla sig avvaktande till det totalförbud för slöjor och andra religiösa symboler på universitet, i offentliga byggnader och på företag i Frankrike som Sarkozy driver.

Fillon kallar sig för både patriot och liberal, och han är den av kandidaterna i primärvalet som förespråkar störst nedskärningar i offentlig sektor för att få ordning på statens ekonomi. Han säger sig beundra den förra brittiska premiärministern Margaret Thatcher. Om han får sin vilja igenom ska en halv miljon offentliga jobb bort, främst genom att öka arbetstiden från 35 till 39 timmar i veckan.

Nicolas Sarkozys återkommande skandaler – han misstänks för en rad oegentligheter vid finansieringen av tidigare kampanjer – kan också ha hjälpt Fillon på vägen, samtidigt som den tidigare favorittippade Alain Juppé av många anses ha gjort en blek insats i den sista tv-sända valdebatten.

Mycket tyder på att Republikanernas kandidat har goda chanser att bli vald till landets nästa president nästa år. Det regerande socialistpartiet utser sin kandidat i januari, men den sittande presidenten François Hollande är impopulär och har just nu bara stöd av omkring 10 procent av fransmännen.

De flesta politiska bedömare ser det som sannolikt att Republikanernas kandidat – vem det än blir – får möta Nationella frontens ledare Marine Le Pen i den andra och avgörande presidentvalsomgången i maj nästa år.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 20 november 2016.

You may also like...