Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Vänsterväljarna kan fälla ­Sarkozy i högerns primärval

PARIS. Vänsterväljare kan bli tungan på vågen när högern i Frankrike i dag, söndag, håller primärval. Tusentals vänsteranhängare väntas delta, många för att försöka hindra expresidenten Nicolas Sarkozy från att vinna. Sarkozy talar redan om risk för ”stöld” av valet.

Inget partimedlemskap krävs för att delta i Republikanernas primärval, utan endast franskt medborgarskap, två euro i avgift och en underskrift på ett papper där det står att man hyser republikanska värderingar ”i mitten eller till höger”.

Det har öppnat för en generös tolkning av vad som är ”mitten”. Bland de som sagt att de funderar på att rösta finns ekonomen Thomas Piketty, vars bok ”Kapitalet i tjugoförsta århundradet” gjort honom till en ikon för många inom vänstern.

–Sarkozy är så extremt aggressiv mot personer med utländsk bakgrund, och i synnerhet muslimer, så jag tror att vi måste rösta för att stå upp för republikens värderingar, sade Piketty nyligen.

Han är väl medveten om att den sittande vänsterpresidenten François Hollande är mycket impopulär och att högerns primärval därför i praktiken kan avgöra vem som blir landets nästa president.

Enligt flera opinionsinstitut kan omkring 10 procent av de omkring 2,5 miljoner som beräknas delta hysa vänstersympatier.

–Jag tänker inte låta någon stjäla primärvalet! Den kandidat som accepterar att bli vald av vänsterväljare är inte långt från att börja utfärda vallöften till dem, säger Nicolas Sarkozy, som dock inte har något emot om Nationella frontens väljare röstar på honom.

Den kandidat som av många väns­terväljare ses som det ”minst dåliga” valet i startfältet är Alain Juppé, borgmästaren i Bordeaux. En av de som kommer rösta på honom är 35-årige Pierre Morel i Paris.

–Jag har röstat på socialistpartiet de senaste valen, men nu ser Hollande chanslös ut. Så min röst kan nog ha större betydelse i det här primärvalet än i nästa års presidentval, säger han.

Kan du förstå Sarkozys tal om ”stöld”?

– Det hör till spelet. Men jag tror att många tänker som jag. Ibland vill man rösta på någon som vill ändra hela systemet, någon som den radikale vänsterpolitikern Jean-Luc Mélenchon, och ibland vill man ha mer stabilitet och räknar sig då som ”mitten”.

Vem skulle du rösta på av Juppé och Hollande?

– Hollande, tror jag.

Det är första gången högern håller primärval, och i en intervju med Le Monde säger Sarkozys kampanjchef Erik Ciotti att ett stort deltagande av vänsterväljare vore ”ett rån” mot demokratin.

Expresidenten utmanas inte bara av Juppé, utan även av François ­Fillon.

Den senare beundrar Storbritanniens förra premiärminister Margaret Thatcher och vill säga upp en halv miljon anställda i offentlig sektor.

Erik de la Reguera

 FAKTA:

Sju kandidater deltar i Republikanernas primärval, varav enbart en är kvinna. För att få rösta krävs inte medlemskap i partiet, utan det räcker med att betala två euro per valomgång och att skriva under en text där det står att man delar ”republikanska värderingar i mitten eller till höger” och vill se ett maktskifte.

Om inte någon får mer än 50 procent av rösterna i söndagens val, väntar en andra valomgång den 27 november mellan de båda främsta kandidaterna.

You may also like...