Ukips ledare Diane James hann inte ens tillträda formellt innan hon hoppade av. Det EU-kritiska partiet har hamnat i ett moras av interna strider – samtidigt som Storbritanniens premiärminister Theresa May tar över delar av dess nationalistiska retorik.
Natten till onsdagen lade Ukip-ledaren Diane James ut en kort kommuniké på sitt Twitterkonto: ”Det har blivit uppenbart att jag inte har tillräckligt stöd bland våra EU-parlamentariker och partifunktionärer. Av privata och professionella skäl har jag därför beslutat att inte gå vidare med valprocessen.”
Bara 18 dagar efter valet till partiledare kliver Diane James därmed av. Hon hann inte ens tillträda formellt – vilket innebär att Nigel Farage tillfälligt återvänder till rodret.
– Jag försöker fly undan gång på gång, men precis när jag trodde mig vara fri drar de in mig igen, säger Nigel Farage, som dock avfärdar att han skulle ha några planer på att återvända på mer permanent basis.
Avhoppet kommer inte helt oväntat. Fraktionsstrider har pågått i flera månader i Ukip och enligt obekräftade medieuppgifter ska Diane James bland annat ha upprörts när hon insåg hur dåligt partiets finanser skötts.
Nu spekuleras det om att EU-parlamentarikern Steven Woolfe kan göra ett nytt försök att bli ledare. Han var favorit redan förra gången, men diskvalificerades sedan han lämnat in sin kandidatur 17 minuter för sent.
Men frågan är också vilken roll Ukip har tänkt sig att spela i brittisk politik. Partiets hjärtefråga – EU-utträdet – är snart ett faktum och Storbritanniens regerande högerparti Tories är på väg att ta över mycket av Ukip:s restriktiva invandringspolitik.
I ett tal på Tories partikongress höll premiärminister Theresa May ännu ett tal i vilket hon betonade vikten av att lyssna på ”människors oro”.
– Vi lämnar inte EU bara för att än en gång överlåta kontrollen över invandringen, sade May, som sade sig vilja stå upp för landets suveränitet, bekämpa ojämlikheten i landet och uppmuntra till en brittisk ”medborgaranda”:
– Om du tror att du är en världsmedborgare, då är du inte medborgare någonstans, slog premiärministern fast.
De nationalistiska tongångarna var tydligt närvarande även i ett utspel från inrikesminister Amber Rudd om att brittiska företag kan bli tvungna att lista antalet utländska anställda.
Senare backade hon dock efter häftig kritik från Londons borgmästare och flera tunga företrädare för näringslivet:
– Det här är bara ett verktyg i den verktygslåda vi har tillgång till. Så det blir inte nödvändigt så, sade Rudd.
Erik de la Reguera
Publicerat i DN den 6 oktober 2016.