Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

”Vi får inte låta det här leda till splittring”

NICE. Muslimska religiösa ledare i Nice fördömer attentatet i staden, som de kallar en ”barbarisk handling”. Samtidigt varnar de för en ökande islamofobi.

– Vi kan inte låta det här leda till splittring, vi måste bekämpa rädslan och hatet, säger imamen Otmane Aissaoui till DN.

Utanför ingången till blodgivarcentralen på Auguste Gal-gatan i Nice ringlar en kö med människor i olika åldrar och av olika bakgrund. Här finns turister från Västeuropa, liksom boende i Nice med bakgrund i Algeriet, Tunisien, Italien och en rad andra länder.

Alla vill de visa solidaritet med offren för attentatet i Nice i torsdags, då minst 84 människor omkom och många skadades. Ett femtiotal barn vårdas ännu för sina skador efter attentatsmannens vansinnesfärd genom folkmassan.

–  På fredagen kom 600 personer hit och anmälde sig som blodgivare. I dag fortsätter det. Det är en imponerande uppvisning av solidaritet. På sjukhusen är situationen nu under kontroll, vilket är dessa människors förtjänst, säger Alexandre Talamoni som är informationsansvarig på blodcentralen.

Inne på mottagningen surrar och piper det, medan ett par sjuksköterskor rör sig snabbt och vant mellan maskinerna och de fem personer som tappas på blod. 31-årige revisorn Frederic Roueche sitter vant tillbakalutad med en nål i armen.

– Jag brukar ge blod en gång varannan månad, och när det här hände var det självklart för mig att gå hit igen. Det handlar om medmänsklighet, och det känns bra att se att så många har kommit, säger han.

I andra delen av rummet sitter ett par andra blodgivare, som tilldrar sig några franska journalisters intresse. Det är de båda muslimska religiösa ledarna Otmane Aissaoui och Boubeker Bekri.

– Som efter alla stora katastrofer ger vi som muslimer blod. Detta var en barbarisk handling som vi fördömer helt och fullt. Gärningsmannen verkar ha varit en ung man med många problem. Det går inte annat än att förfäras och chockas, och vi fördömer detta fruktansvärda dåd, säger Otmane Aissaoui som är imam i Ar-Rahmamoskén i Nice och ordförande i en regional muslimsk organisation i sydöstra Frankrike.

På lördagen ska terrororganisationen Islamiska staten ha tagit på sig dådet i Nice, enligt propagandaorganet Amaq, och den 31-årige gärningsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel utmålas av gruppen som en ”muslimsk soldat”.

– För mig är det egentligen ovidkommande vem eller vilka som legat bakom detta. Det är fruktansvärt brott som begåtts, det är det enda som betyder något, säger Boubeker Bekre, imam i Al Forqane-moskén.

Motivet till dådet i Nice är ännu inte helt säkerställt. Men ledare för moskéerna i den franska regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur, där Nice ingår, är väl medvetna om att det finns ett problem med radikal islamism i området.

Fler än 300 unga män tros ha rest till Syrien för att strida enbart från denna region.

– Men i vilket fall är det viktigt att dådet inte leder till ökad islamofobi. Vi kan inte låta det här leda till splittring, utan måste bekämpa rädslan och hatet, säger Otmane Aissaoui.

Sedan terrordåden i Paris i november förra året har undantagstillstånd rått i Frankrike, vilket ger polisen omfattande befogenheter att frihetsberöva, göra husrannsakan och avlyssna individer. President François Hollande tog efter dådet i Nice beslut om att förlänga undantagstillståndet ytterligare tre månader.

Enligt inrikesministern Bernard Cazeneuve finns det i utredningen också tecken som tyder på att islamism kan vara motivet.

– Det verkar som att han radikaliserades väldigt snabbt. Det antyder i alla fall vittnesmål från personer omkring honom, säger Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve om attentatsmannen Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Hans Brun, terrorforskare knuten till Försvarshögskolan och King’s College i London, är dock inte övertygad om Nice-dådets koppling till organisationen Islamiska staten (IS).

– Utifrån det som är känt nu tror jag inte att detta är planerat av IS i förväg. Det finns ett inslag av opportunism i hur IS tar på sig ansvaret för vissa operationer, det har vi sett tidigare, säger Brun i en kommentar till TT.

Han drar en parallell till förra månadens massmord på en gayklubb i Orlando i Florida.

– När IS tar på sig ansvaret fungerar det som en politisk hävstång. IS får ännu mera inflytande och orsakar ännu mer politisk oro i Frankrike, säger han.

De senaste dagarna har också ultranationalistiska Nationella Fronten fått vatten på sin kvarn i Frankrike.

I södra delen av landet har Nationella fronten sedan länge starkt stöd och partiledaren Marine Le Pen var efter torsdagens dåd inte sen att slå fast att det handlade om ”islamistisk extremism”.

– Kriget mot terrorismen har inte ens börjat. Det är dags att deklarera krig på allvar nu. Regeringen bara pratar, sade hon.

Marine Le Pens systerdotter, 26-åriga Marion Maréchal-Le Pen – parlamentsledamot för Nationella fronten och förra året nära att ta makten i just Provence-Alpes-Côte-d’Azur (med 44 procent av rösterna i lokalvalen) – har backat upp sin moster, som siktar mot presidentvalet nästa år.

– Det finns ingen vilja från regeringen att utvisa radikala imamer, stänga moskéer och upprätthålla våra gränser. Det är dags att göra något på allvar, sade Marion Maréchal-Le Pen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 juli 2016.

You may also like...