Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Oro bland restaurangägare i Nice

Nice. På lördagen såg strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice nästan ut som vanligt. Men under ytan finns en växande ilska.

– Jag hoppas turisterna stannar. Men myndigheterna här har många frågor att besvara, säger Andy Mc Hardy, vars restaurang The Queenie bara ligger ett femtiotal meter från platsen där gärningsmannen sköts.

Turister i shorts och solglasögon strosade på lördagen nedför Promenade des Anglais, sedan den berömda strandpromenaden öppnats upp på nytt efter torsdagens dåd.
En viss känsla av normalitet infann sig, men många var starkt berörda. Den italienska turisten Elisabet del Valle stod och fotograferade en blomsterbukett som någon lämnat vid ett stängsel.

–Vi kommer hit varje år. Fast efter det vi upplevt här är både jag och min mamma skärrade – vi hörde skotten, då gärningsmannen sköts. Så vi kommer nog tillbaka… Men jag vet inte när det blir, säger Elisabet del Valle.

Turismen är den i särklass viktigaste näringen i Nice och de omkringliggande städerna på den franska Riverian. Varje år besöker omkring tio miljoner turister området – bara Parisregionen lockar fler i Frankrike.

Att nu båda dessa centrum för turistindustrin i landet drabbats av terrordåd på mindre än ett år väntas sätta avtryck. I Paris har antalet turister minskat med 11 procent hittills i år, vilket tros vara en följd av terrorattackerna i november förra året.

Strax före dådet i Nice uppgav Frankrikes minister med ansvar för turistnäringen, Matthias Fekl, att prognosen för högsäsongen i Frankrike i år är en minskning med 20 procent för antalet hotellnätter.

En viss oro märks bland restaurang- och hotellägarna som DN talar med i Nice. Men framför allt är många upprörda över att gärningsmannen fick komma så långt.

– Att den här mannen ens får köra in på strandpromenaden med en sådan lastbil mitt under 14 juli-festligheterna… Det är väldigt märkligt. Vad höll poliserna på med? säger Andy Mc Hardy, som är chef på restaurangen The Queenie.

Enligt myndigheterna var ett hundratal poliser i tjänst vid 14-julifirandet i Nice. Dådet inträffade vid klockan 22.30, strax efter stora fyrverkerier som tusentals invånare och turister hade gått ned till strandpromenaden för att se.

– Hundra poliser var givetvis helt otillräckligt. Så den kvardröjande känslan är en av ilska och vrede. Hur kunde det här få ske? säger Andy Mc Hardy, som befann sig i restaurangen när attacken skedde.

Enligt honom bidrog en rockkonsert till att många inte upptäckte gärningsmannens lastbil förrän det var för sent. Många hörde inte skriken och varningsropen i tid.

– Jag står här i baren och ser hur en massa människor plötsligt rusar in i restaurangen i panik. Sedan passerar den vita lastbilen där ute på gatan, ganska snabbt, kanske i 50-60 kilometer i timmen. Och några sekunder senare kommer skotten, berättar han.

Liksom många andra bar- och restaurangchefer i området förväntar sig Andy Mc Hardy nu kraftigt ökade säkerhetsarrangemang under lång tid.

– Jag tror de flesta kan leva med och förstå om det står poliser och militärer med automatvapen på strandpromenaden, säger han.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 juli 2016.

You may also like...