Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Avslöjade usla villkor – riskerar fängelse

THAILAND. Migrantarbetare utnyttjas hårt i export- och turistindustrin, och de som höjer rösten blir hotade och trakasserade.
– Att utmana ekonomiska intressen är farligt, säger Andy Hall.

För många svenskar är Thailand detsamma som sol, bad och semester. Men bakom fasaden finns en militärregim som slår ned protester och en ekonomi som till stor del bygger på exploatering av fattiga arbetare från grannländerna.

– Migrantarbetare utgör mellan 10 och 15 procent av arbetskraften i Thailand. De är väldigt viktiga för turistindustrin och exportnäringar som fisket, kycklingindustrin och frukt- och grönsaksindustrin. Men de befinner sig i en utsatt situation. Många arbetsgivare betalar inte ens minimilönen, säger Andy Hall, en brittisk människorättsaktivist som bor i Thailand sedan elva år och nu besöker Sverige.

2012 hjälpte han organisationen Finnwatch (Finlands motsvarighet till svenska Swedwatch) med research till en rapport. Han intervjuade arbetare vid en fabrik som tillverkade fruktkonserver för exportmarknaden – och avslöjade usla arbetsförhållanden.

Konsekvenserna blev stora för företaget, men även för Andy Hall själv. Han står nu åtalad för att ha förtalat bolaget och för ”kriminell datorverksamhet”.  Hans pass har beslagtagits av thailändska myndigheter – ett särskilt tillstånd krävdes för resan till Sverige – och om en vecka måste han anmäla sig på en polisstation i Bangkok.

– Jag skrev inte ens den där rapporten. Men ägarna fick myndigheterna att fokusera på mig. Arbetarna som jag talade med har hotats och tvingats ta avstånd från mig offentligt, samtidigt som villkoren förbättrats på fabriken. Men jag har ett annat vittne som jobbade där och som intygar att det jag rapporterade till Finnwatch var sant, säger Andy Hall.

Vittnet har hotats till livet inför rättegången, som fått stor internationell uppmärksamhet.

Men Andy Hall tror inte att han kommer att bli fälld.

– Att kasta mig i fängelse skulle skada regimens image för mycket. Men det här är inte minst en signal till andra aktivister. För om de kan göra så här mot en vit britt, vad tror du då inte att de göra mot thailändska aktivister eller en migrantarbetare från Burma eller Vietnam?

Fackföreningarna i Thailand är svaga och splittrade.

– De få fack som finns organiserar nästan bara thailändare. Migrantarbetare får inte bilda egna fackföreningar, säger Andy Hall.

Den migrantorganisation han samarbetar med, Migrants Workers Rights Network (MWRN), har dock målet att etablera fackföreningar på branschnivå för migrantarbetare i framtiden.

Erik de la Reguera

Fakta: På resa – ställ fråga
• Organisationen Swedwatch rekommenderar svenska turister att tänka på följande.

• Ställ frågor till din researrangör. Kan de garantera att hotellarbetarna har bra villkor?

• Bo inte bara på stora resorts, utan boka in några nätter på mindre hotell och prova lokala restauranger.

• Res gärna till mindre exploaterade områden i norra Thailand.

Fakta: Migrantarbetare

• Migrantarbetare i Thailand kommer ofta från Burma och Vietnam. De återfinns inom såväl export- som turistindustrin, och de behandlas ofta illa. Fackföreningsrörelsen är svag och bara tre procent av den totala arbetskraften är organiserad, enligt Union to Union.


 

Publicerat i Arbetet den 18 mars 2016.

You may also like...