Omstridd homofob favorit i valet

BUENOS AIRES. En mångmiljonär som kallat homosexuella för apor och misstänks för storskalig cigarettsmuggling och penningtvätt kan nu på söndag bli vald till president i Paraguay. Mot honom står en korruptionsanklagad liberal och en vänsterkandidat som fått sin valpropaganda censurerad.

– Jag skulle på fullt allvar skjuta mig i pungkulorna om min son sade att han ville gifta sig med en annan man. Den som gillar att hoppa från stock till stock är inte mer än en apa.

Så uttryckte sig högerpolitikern Horacio Cartes i en radiointervju nyligen, vilket inte oväntat lett till hård kritik från försvarare av homo­sexuellas rättigheter. Trots det är denne 56-årige bankir och cigarettfabrikant favorit i söndagens presidentval i Paraguay.

Förklaringen är den politiska kraft som han har i ryggen: den gamle diktatorn Alfredo Stroessners Coloradoparti. Under 61 år dominerade det Paraguays politiska liv närmast fullständigt, och än i dag behåller partiet greppet om militären och landets byråkrati.

En demokratisering inleddes 2008, då vänsterpolitikern Fernando Lugo valdes till president. Men väns­terkoalitionen hade svårt att bygga majoriteter i kongressen, och i juni förra året restes ett misstroendevotum efter en omstridd polisinsats.

Lugo fälldes – trots att han menade att han utsattes för en statskupp. Sedan dess är landet utfryst i de regionala samarbetsorganisationerna Unasur och Mercosur.

– Lugo utmanade mäktiga ekonomiska intressen kopplade till maffian. Att bekämpa korruptionen gör man inte ostraffat, säger den 47-årige Alder Santacruz, en av många paraguayaner som tvingats söka lyckan i grannlandet Argentina de senaste åren.

Maffian han talar om är djupt involverad i kokainsmuggling till Argentina och vidare till Europa, och har dessutom förvandlat landet till ett av världens centrum för tillverkning av smuggelcigaretter.

Att Horacio Cartes enligt läckt diplomatpost misstänkts av amerikansk polis för storskalig cigarettsmuggling är därför minst sagt besvärande för kandidaten. Nyligen avslöjades också att en bank han äger har varit registrerad i skatteparadiset Cooköarna och där saknat både kontor och personal. Men något åtal har hittills inte väckts.

Han utmanas av Liberala partiets kandidat Efraín Alegre, som även han tvingats kämpa mot korruptionsanklagelser. I de sista opinionsmätningarna ligger de båda nästan jämsides.

Kandidaten för Lugos vänsterparti Frente Guasú, Aníbal Carrillo, förefaller vara chanslös, men har anklagat regeringen för censur eftersom en av hans valfilmer hindrats från att sändas i två av landets största tv-kanaler.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 20 april 2013.