Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Valet i Peru en tät rysare

MEXICO CITY. Presidentvalet i Peru är på väg att förvandlas till en riktig rysare. Med bara en vecka kvar till den första valomgången ligger tre kandidater i stort sett jämsides.

Få politiska bedömare i Peru vågade för en månad sedan påstå något annat än att en marknadsliberal, USA-vänlig kandidat skulle segra i nästa veckas presidentval.

Merparten av kandidaterna – Limas förre borgmästare Luis Castañeda, tidigare premiärministern Pedro Pablo Kuczynski och ex-presidenten Alejandro Toledo – garanterade, då som nu, att den ekonomiska politiken skulle ligga fast.

Så även den enda kvinnliga toppkandidaten, Keiko Fujimori, som har till främsta mål att få sin fängslade far, expresidenten Alberto Fujimori, frigiven.

Men så trädde ett rött spöke in på scenen. I veckan gav en opinionsmätning vänsterkandidaten Ollanta Humala 21 procent av väljarsympatierna, före både Alejandro Toledo på 20 procent och Keiko Fujimori på 19 procent.

Favoriten Toledo riskerar därmed att missa den andra och avgörande valomgången, då de två främsta kandidaterna ställs mot varandra.

Svängningen i opinionen beror på att Humala lyckats hamra in ett obekvämt budskap: att det senaste decenniets stadiga BNP-tillväxt knappt alls kommit de fattigaste på landsbygden till del.

Det är svårt att avfärda helt. För även om fattigdomen långsamt sjunker i städerna har allt fler av småbönderna i Anderna tvingats börja odla koka för att överleva, med stigande kokainproduktion och maffiavåld till följd.

Tillsammans med en rad korruptionsskandaler är det en av förklaringarna till att den avgående presidenten Alan García i dag bara får godkänt av var fjärde peruan.

Samtidigt har den förre officeren Humala också lärt sig av misstagen från valrörelsen för fem år sedan. Nu använder han sig av en retorik som påminner mer om Brasiliens Lula da Silva, än om Venezuelas Hugo Chávez. Han utlovar en allmän folkpension, men också att respektera ingångna handelsavtal.

När Chávez häromdagen kallade Humala ”en god soldat”, var peruanen därför snabb att fräsa ifrån.

-Det här är peruanernas val, och enbart peruanernas, sa Humala.

Erik de la Reguera

De tre ledande kandidaterna

Alejandro Toledo var president i Peru åren 2001-2006, då han drev en liberal, frihandelsvänlig politik och tillväxten var hög.
Ollanta Humala är en före detta arméofficer som står till vänster. Han utlovar en allmän folkpension och att staten ska få en större del i ekonomin.
Keiko Fujimori är dotter till den numera fängslade expresidenten Alberto Fujimori. Hon vill bygga vidare på sin fars politik och är mån om att få honom frigiven.

Publicerat i Dagens Nyheter den 2 april 2011.

You may also like...