Maktkamp väntar Martelly

MEXICO CITY. Efter ett val präglat av oegentligheter och påstått valfusk talar nu allt för att Michel Martelly, mer känd som sångaren Sweet Micky, blir Haitis nästa president. Preliminära resultat ger honom en klar seger.

- Folket har röstat för förändring. Och jag känner en passionerad vilja att förändra mitt land, sa Michel Martelly inför jublande anhängare i huvudstaden Port-au-Prince natten till onsdagen.

Enligt preliminära resultat från valmyndigheten får Martelly 68 procent av rösterna, medan den rutinerade politikern Mirlande Manigat stannar på 32 procent.

Siffrorna kom i måndags, flera dagar för sent och efter rapporter om oegentligheter på en rad håll i landet. Manigat hävdar att det rör sig om utbrett valfusk, men segermarginalen är så stor att det får ses som osannolikt att valet blir ogiltigförklarat.

Den 50-årige Michel Martelly är helt ny inom partipolitiken och fram till nyligen bara känd som en stjärna inom compas-musiken, en långsam variant av merengue. Under artistnamnet Sweet Micky gjorde han ofta sexuellt explicita spelningar, på vilka han bland annat dansade runt i bikini.

Men ryktet som ”bad boy” inom genren kommer sig också av en aktivism under 80- och 90-talen, då han ska ha stått diktatorn ”Baby Doc” Duvalier och de mest blodbesudlade delarna av armén nära.

Numera talar han sig hellre varm för demokrati och rättsstatens principer, klädd i kostym och med statsmannalik pondus. Detta förvandlingsnummer har tillskrivits en PR-firma med band till det spanska högerpartiet Partido Popular.

Men det är hans tydliga avståndstagande från landets erkänt korrupta politikerklass som gjort Martelly populär bland väljarna. Flörtandet med politikerföraktet gav honom vind i seglen, men kan nu också komma att komplicera utgångsläget när han tvingas förhandla med partier i kongressen för att nå en majoritet för sin politik.

Enorma uppgifter väntar i detta Amerikas fattigaste land. Hundratusentals haitier är fortfarande hemlösa efter förra årets jordbävningskatastrof och arbetslösheten ligger på 50 procent.

Samtidigt har Haiti svårt att göra sig kvitt skuggorna från det förflutna. Exdiktatorn Duvalier återvände från sin exil i januari och några veckor senare landade också ex-presidenten Jean-Bertrand Aristide i Port-au-Prince.

Att de båda rivalerna Duvalier och Aristide nu är tillbaka i Haiti bäddar för en maktkamp i kulisserna. Och där är det redan är trångt. Diplomater från USA och Venezuela, liksom FN-tjänstemän och betydligt mer ljusskygga personer finns bland de som nu sannolikt vill få en pratstund med den nyvalde presidenten.

Erik de la Reguera

Musiker som blev politiker

Michel Martelly är 50 år gammal och har tidigare aldrig varit direkt inblandad i politik, något som lyfts fram som en styrka i hans valkampanj.

Hans budskap är att Haiti måste stå på egna ben och att politikerklassen måste bort, något som anklagats för att vara ett populistiskt budskap.

Han växte upp i en medelklassfamilj och har studerat både i USA och Haiti. Under åren av övergång till demokrati på 80- och 90-talen gjorde han sig sig känd som en "bad boy" inom musikgenren compas. Hans öppna stöd för de mer hårdföra delarna av armén gjorde honom tidigt till en omstridd person.

Martelly är gift och har fyra barn. Stödet från en annan musiker, Wyclef Jean, anses ha varit en viktig bidragande orsak till hans valframgång.

Publicerat i DN den 7 april 2011.