Gruvborrningen påbörjad i Chile

MEXICO CITY. I går började den jättelika borrmaskinen Strata 950 gräva sig ned i marken vid San José-gruvan i Chile. Den ska borra det hål som är tänkt att bli räddningen för de 33 nödställda gruvarbetare som nu suttit instängda i djupen i nära en månad.

Ett massivt dundrande störde på tisdagsmorgonen lugnet utanför San José-gruvan i norra Chile. Oväsendet innebar en lättnad för de instängda gruvarbetarnas anhöriga, som i en vecka väntat otåligt medan jätteborren Strata 950 anlänt i delar till Atacamaöknen.

Nu är tanken att först borra ett 33 centimeter brett hål ned till skyddsrummet på 700 meters djup där gruvarbetarna befinner sig. Sedan ska hålet vidgas successivt tills det mäter 66 centimeter och kan tjäna som evakueringskanal.

Även om allt går enligt planen kommer gruvarbetarna inte att kunna lämna skyddsrummet förrän tidigast om tre till fyra månader.

Trots det förefaller stämningen bland de nödställda vara relativt god.

Fem av dem uppges lida av någon form av depression, men merparten av männen har visat gott hopp efter det att kontakten återupprättades med dem för en vecka sedan. Det rapporteras till och med om allsång i djupen.

Tre små hål som vart och ett mäter cirka 10–15 centimeter i diameter har gjort det möjligt för räddningsledningen att sända ned mat, vatten och andra förnödenheter till skyddsrummet.

Räddningsledningen håller också på att förbereda en ”plan b” om jätteborren Strata 950 mot förmodan skulle stöta på problem. Denna alternativa plan innebär att man försöker vidga något av de tre mindre hålen.

En borrmaskin av typen Schramm T-130 ska inleda arbetet med denna vidgning i slutet av veckan.

På tisdagen anlände fyra experter från den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa till San José-gruvan för att bistå med råd om hur arbetarna under tiden ska stå ut med den mentala och rumsliga isoleringen.

Vissa likheter finns med astronauters isolerade liv på rymdstationen ISS.

– Omgivningen är en annan, men de mänskliga reaktionerna är desamma, sade Nasas läkare Michael Duncan före avresan.

Erik de la Reguera