Fruktad knarkboss gripen i Mexiko

MEXICO CITY. En av Mexikos mest jagade män, maffiabossen Edgar ”Barbie” Valdez, har gripits. Han visades upp för nationell och internationell press i går, men få vågar hoppas att det ska få våldsspiralen i landet att avstanna.

Det var en brett leende Edgar ”Barbie” Valdez som fördes fram mot fotografernas kameror på tisdagen. Vad han log åt vet bara han själv. För runt honom stod maskerade polismän.

Denne 37-årige yrkesmördare arbetade fram till helt nyligen för den mäktiga Beltrán-Leyvafamiljen. Men när dess ledare Arturo Beltrán Leyva i december förra året sköts ihjäl av marinsoldater, enligt rykten efter ett förräderi av ”Barbie”, bröt han sig ut och bildade en egen organisation.

Smeknamnet ”Barbie” fick han för sin ljusa hys skull. Det anspelar egentligen på barbiedockan Ken.

Barbie föddes i en relativt välbärgad familj i Texas och har medborgarskap i både Mexiko och USA, vilket gjort honom något apart i den mexikanska undre världen.

Det sätt som han avancerat på inom maffian är dock långtifrån unikt. Valdez namn blev först känt 2004, då han ledde Sinaloakartellens attack mot ärkefienderna Zetas i den strategiska gränsstaden Nuevo Laredo. Han och hans män tvingades till slut retirera efter hundratals dödsoffer på båda sidor.

Ett par år senare kom uppgifter om att han slagit sig ned i närheten av badorten Acapulco och där börjat arbetat för Beltrán-Leyvafamiljen. När denna maffiafamilj sedan bröt sig ur Sinaloakartellen 2008 och i stället allierade sig med Zetas, hamnade ”Barbie” på samma sida som sina gamla dödsfiender.

Det kan förefalla ironiskt. Men i den cyniska affärsverksamhet som narkotikasmugglingen till USA och Europa är finns bara två lojaliteter: pengar och rå vapenmakt.

Erik de la Reguera

Publicerad den 1 september 2009.