”Paniken spred sig snabbt”

MEXICO CITY. Jätteskalvet i Chile satte skräck i invånarna, liksom de många turister som besöker landet. 20-åriga svenskan Lovisa Axelsson befann sig på en nattklubb i staden Valparaíso när golvet plötsligt började skaka.

– Jag och två kompisar satt på nedervåningen på klubben. När väggarna och golvet började gunga kraftigt förstod vi att det var en jordbävning. Murbruk rasade från väggarna, glas föll ned och krossades och paniken spred sig snabbt. Alla på klubben började springa mot utgången, säger Lovisa Axelsson på en raspig ledning på internet.

– Skalvet höll på i omkring en minut. Marken skakade, bussarna ute på gatan gungade från sida till sida. Vi tänkte först ta skydd under taket på en hytt vid en busshållplats, tills vi upptäckte att den också var instabil, säger Lovisa Axelsson, som varit ute och rest i Latinamerika sedan i augusti förra året.

– Elen försvann och det kom ut jättemycket folk på gatorna, berättar hon.

När DN når henne på lördagseftermiddagen, svensk tid, har elen kommit tillbaka och lugnet börjat återvända, trots de återkommande efterskalven. Lovisa Axelsson bor hemma hos en familj i Valparaíso och de säger sig inte ha sett några rasade byggnader i staden, som dock ligger ett antal mil norr om epicentrum.

I huvudstaden Santiago var svensk-chilenske Sebastian Paez en av dem som sprang ut på gatan under skalvet.

– Det skakade rejält och när det går mer än 30 sekunder så blir man ju orolig. Lamporna föll ned från borden. Även en teve rasade ned på golvet. Själv ställde jag mig först under en dörrkarm, säger han.

– Jag har aldrig tidigare upplevt ett så kraftigt skalv. Men i skolan här övar man flera gånger per år på detta. Så det var ingen slump att så många gick ut på gatan lugnt, men snabbt. Folk vet hur man ska agera.

Erik de la Reguera