Zelaya lovar nytt försök att ta sig in i hemlandet

MEXICO CITY. Kampen mellan Honduras avsatte president Manuel Zelaya och den nya regimen i landet gick vidare på lördagen, då Zelaya på nytt lovade försöka ta sig in i sitt hemland. Risken för våldsamheter ökade när en ung anhängare till Zelaya hittades död med tecken på att ha utsatts för tortyr.

Manuel Zelaya och hans anhängare slog på lördagen läger i den nicaraguanska gränsstaden Las Manos, där de återupptog planeringen av resan till Honduras – i uppenbart trots mot USA:s avrådan och Michelettiregimens hotelser.

– Vi kan ta oss in i landet från El Salvador eller från Guatemala. Eller så landar vi i San Pedro Sula, jag har helikoptrar och flygplan som står startklara, sade Zelaya i en intervju med Radio Globo.

Men det har visat sig lättare sagt än gjort för den avsatte presidenten att återvända. Det första försöket ägde rum den 5 juli, en vecka efter statskuppen, och det slutade med att en demonstrants liv krävdes när Michelettiregimens arméförband blockerade landningsbanorna på Tegucigalpas flygplats och avlossade skarpa skott mot Zelayas anhängare.

I fredags kom det andra försöket när Zelaya, omgiven av supportrar och ett stort medieuppbåd, lyckades ta några symboliska steg på honduransk mark innan han hastigt tvingades återvända till den nicaraguanska sidan gränsen för att inte bli gripen av militär. Även denna gång möttes hans anhängare av tårgas och gevärseld.

På lördagen hittades en Zelaya-sympatisör död i samhället El Paraíso en mil in i Honduras, där denne uppges ha gripits av militär i samband med protesterna. Kroppen visade tecken på att ha utsatts för tortyr.

Militär och polis förnekade dock all inblandning i mordet.

Honduras nye president, Roberto Micheletti, anklagar Zelaya för att ägna sig åt en oansvarig medieshow, men spelar samtidigt med i föreställningen genom att arrangera mer eller mindre spontana demonstrationer till regimens stöd.

Publiken till skådespelet finns inte i första hand i Honduras, utan i omvärlden. Och på hedersläktaren verkar Obamaadministrationen ha svårt att veta hur den ska ställa sig till vad den ser.

President Obamas omedelbara reaktion efter statskuppen den 28 juni var att fördöma det som skett, ge stöd till Zelaya och betona vikten av att värna demokratin. Sedan dess har dock utrikesminister Hillary Clinton dämpat tonen, försökt framställa USA som någorlunda neutralt och talat varmt om en ”förhandlingslösning honduraner emellan”.

Men i takt med att en sådan lösning blir allt mindre sannolik ökar pressen på Obamaadministrationen att ta ställning i konflikten.

En mäktig lobby i USA ser den uppkomna situationen som en möjlighet, snarare än som ett hot. Flera republikanska kongressledamöter har de senaste dagarna krävt att Obama ställer sig på Michelettiregimens sida, eftersom de ser Hugo Chávez skugga bakom Zelaya.

Erik de la Reguera

DN 2009-07-26