CARACAS. Segern för Hugo Chávez jalinje i söndagens folkomröstning i Venezuela ger socialistledaren rätt att ställa upp i presidentvalet 2012 och råg i ryggen inför kommande samtal med Barack Obama. Men hans lycka kan vända snabbt när effekterna av det fallande oljepriset på allvar börjar märkas av.
Det var en lättad och glad Hugo Chávez som i söndags kväll kom ut på ”folkets balkong” på presidentpalatset Miraflores och tillkännagav sin kandidatur i presidentvalet 2012. Hans anhängare avvisade samtidigt oppositionens oro för despotism med jämförelser med länder i Europa som också saknar gräns för antal omval.
Men Latinamerika är en kontinent med en historia full av auktoritära, starka män som inte velat lämna ifrån sig makten – en tradition som under 1900-talets senare hälft upprätthölls av en rad militärdiktaturer och, inte minst, av kommunistregimen på Kuba.
Lärdomarna av detta arv förklarar varför så många av kontinentens författningar innehåller begränsningar vid en eller två mandatperioder för presidenten.
Den 54-årige Chávez, som redan suttit tio år vid makten, siktar nu alltså på att bli kvar till 2019 och kanske längre än så. Det är en signal som inte kommer att missuppfattas av de andra ledarna i regionen.
I Colombia har Álvaro Uribe lekt med tanken på en liknande reform, i Ecuador har Rafael Correa genom en ny grundlag försäkrat sig om att få ställa upp i två val till och i Brasilien finns krafter inom regeringspartiet PT som gärna skulle se Lula da Silva kvar vid makten efter valet 2010.
Det råder dock inget tvivel om att Chávez går stärkt ur denna folkomröstning. Hans jalinje fick drygt sex miljoner röster, ett avsevärt bättre resultat än för bara drygt ett år sedan, då han med knapp marginal förlorade en omröstning om en uttalat socialistisk grundlag.
Efter söndagens seger lovade Chávez fortsätta mot ”den sanna socialismen”, med brasklappen att det närmaste året nog bör ägnas åt att ”stärka de insatser som redan finns”. Frågan är om han ens kommer att klara av det.
I finanskrisens spår har priset på venezuelansk olja fallit med drygt hälften mot förra årets medelpris. Ekonomer varnar för att den redan 30-procentiga inflationen kommer att öka och att en devalvering kan bli oundviklig.
Chávez kommer därför sannolikt att prioritera utrikespolitiken den närmaste tiden, där de allt närmare banden till Kuba kommer att spela en stor roll.
Obamaadministrationen har uttryckt önskemål om en dialog med Venezuela, något som kan bli verklighet om USA börjar lätta på sanktionerna mot Castroregimen.
Erik de la Reguera
DN 2009-02-17