Chávez segrade i folkomröstning

CARACAS. Hugo Chávez fick som han ville. I söndagens folkomröstning i Venezulea röstade en majoritet ja till den grundlagsändring som låter honom ställa upp i presidentvalet 2012.

- Seger, seger, seger för folket! ropade en euforisk Hugo Chávez från presidentpalatset Miraflores balkong vid tiotiden på kvällen lokal tid, medan fyrverkerier smattrade mot natthimlen och tiotusentals av presidentens anhängare jublade på torget nedanför.

Då hade valmyndigheten precis meddelat att med 94 procent av rösterna räknade fick jasidan 54 procent och nejsidan 46 procent av väljarstödet.

- I dag låg min politiska framtid i era händer, i folkets händer. Jag visste att ni inte skulle göra mig besviken. Och nu är det min tur. Jag lovar att jag inte kommer att göra er besvikna! sade Chávez.

Ledningen för nej-kampanjen erkände sig kort därefter besegrad. Men den splittrade oppositionen, som under kampanjen enats bakom den oppositionella studentrörelsen, fortsatte varna för att Venezuelas demokrati nu kan vara hotad.

Den grundlagsändring som godkändes i folkomröstningen avskaffar dagens begränsning på max två mandatperioder i följd för presidenten, guvernörer, borgmästare och kongressledamöter och Hugo Chávez kan därmed teoretiskt sett sitta kvar på obestämd tid, under förutsättning att han får stöd av väljarna i de presidentval som hålls vart sjätte år i Venezuela.

Oppositionens oro beror främst på Chávez nära band till kommunistregimen på Kuba och hans allt mer socialistiska retorik.

- Låt oss nu fördubbla ansträngningarna för att bygga den sanna socialismen i Venezuela! Jag är redo. Nu inleds den tredje fasen av den bolivariska revolutionen: 2009-2019, sade Chávez i sitt tal.

Valdeltagandet hamnade på runt 70 procent och jalinjen fick cirka sex miljoner röster en miljon mindre än när Chávez omvaldes 2006, men samtidigt betydligt fler än då hans förslag till ny socialistisk grundlag röstades ned för ett drygt år sedan.

Under kampanjen har regeringssidan satsat på tusentals "patruller" av anhängare som knackat dörr i de fattiga bostadsområden där många av Chávez sympatisörer bor, en taktik som förefaller ha gett resultat.

I sitt tal från presidentpalatsets balkong lovade Chávez att på allvar ta i tu med de många problem som landet lider av, bland annat den allt värre brottsligheten (förra året mördades nära 15.000 människor i Venezuela, en fördubbling mot när Chávez tillträdde för tio år sedan).

Han sade sig också vilja upp kampen mot den utbredda korruptionen och ineffektiviteten i statsapparaten och stärka institutionerna i landet.

Först manade han dock sina anhängare till att ta en vecka ledigt

- Ta nu en kärleksvecka! Det har ni förtjänat! sade Chávez, som i lördags krävde disciplin av sina kampanjarbetare på Alla hjärtans dag.

Erik de la Reguera