Djupt splittrat Nicaragua går till val

BUENOS AIRES. Nicaragua går på söndagen till borgmästarval efter en valkampanj som präglats av kraftig polarisering och trakasserier mot oppositionella och internationella biståndsgivare.

I söndagens val ska 146 borgmästare utses över hela landet, bland annat i huvudstaden Managua. Oppositionen menar att valen också ska ses om en förtroendeomröstning om president Daniel Ortegas styre.

Det har gått snart två år sedan sandinistledaren Ortega tillträdde presidentposten och han anklagas av sina motståndare för att ha blivit allt mer auktoritär i sin maktutövning.

Den senaste månaden har flera demonstrationer angripits av regeringstrogna aktivister och polisrazzior har bland annat drabbat en kvinnoorganisation som arbetar för att avskaffa straffet för abort i Nicaragua.

Reportrar utan gränser har slagit larm om tilltagande förföljelser av regeringskritiska journalister, samtidigt som brittiska Oxfam och den svenska biståndsorganisationen Forum Syd utreds för "penningtvätt" och andra brottsmisstankar.

Till polariseringen bidrar också att två oppositionspartier, bland dem socialdemokratiska Movimiento de Renovacion Sandinista, förbjudits att ställa upp i valet.

Erik de la Reguera