Över 80 döda då skola kollapsade

BUENOS AIRES. Hundratals människor, varav många barn, tros ha begravts i ett inferno av grus och betong när en skola rasade samman i Haiti i fredags. Hittills har 82 döda och drygt ett hundratal skadade grävts fram. Klockan tickar för sökandet efter överlevande.

Med bristfällig utrustning och en känsla av att inte räcka till fortsatte de haitiska räddningsarbetarna på lördagen sitt desperata sökande efter överlevande i resterna av låg-, mellan- och högstadieskolan i Nerettes, en förort till huvudstaden Port-au-Prince.

Oroliga föräldrar väntade samtidigt på besked om vad som hänt deras barn.
- Min son var 15 år gammal, och nu är han död. Han var min ende son. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, sade en gråtande Josiane Dandin till nyhetsbyrån Reuters sedan hon fått veta att sonens livlösa kropp hittats.

Hur många av skolans 700 elever som befann sig i byggnaden när de tre våningarna kollapsade på fredagen är fortfarande oklart. Men av de döda som hittills har dragits fram uppges många ha varit barn.

Invånare i Nerettes sade till nyhetsbyrån AP att de misstänkte att bristfälliga reparationsarbeten efter ett mindre ras för åtta år sedan orsakat kollapsen.

- I går kväll hade vi kontakt med sju barn som låg fastklämda i bråten. Vi lyckades få ut ett av dem, och de övriga fick vatten och kakor nedkastade till sig. Men nu på morgonen svarar de inte på våra tillrop. Antingen sover de, eller så är de döda, sade Haitis president René Préval när han besökte räddningsarbetet på plats.

Ett drygt hundratal personer uppges ha räddats ur rasmassorna, men många fler befaras fortfarande sitta fastklämda.

Enligt tv-kanalen CNN har räddningsarbetarna bara tillgång till sina händer, hackor och spadar. Samtidigt förefaller den internationella nödhjälp som började anlända på lördagen inte vara i nödvändig omfattning.

Erik de la Reguera