Colombias arméchef tvingas avgå

BUENOS AIRES. Colombias arméchef har tvingats avgå till följd av en växande rättsskandal i vilken minst elva unga män från en fattig förort till Bogotá tros ha avrättats med det enda syftet att förbättra arméns statistik i kriget mot gerillan.

Arméchefen Mario Montoya fick lämna sin post i tisdags, sedan fallet med de elva försvunna männen uppmärksammats av såväl medier som en rad internationella människorättsorganisationer.
Några dagar tidigare hade 27 officerare, varav tre generaler, avskedats till följd av skandalen.

De unga männens anhöriga uppger att de lockades i väg från förorten Soacha med erbjudanden om arbete, men sedan snabbt kom att avrättas i stridszoner där armén presenterade deras kroppar under kategorin "dödade i strid" - allt för att förbättra statistiken i kriget mot gerillan.

En rad människorättsorganisationer menar att det inte rör sig om ett enskilt fall, utan en del i strategi där hundratals människor dödats på samma sätt. FN:s människorättskommissionär Navi Pillay underströk också i förra veckan att avrättningarna förefaller vara "omfattande och systematiska".

Erik de la Reguera

DN 2008-11-06