BUENOS AIRES. Kan Lionel Messi bli lika stor som Diego Armando Maradona? Frågan ställs nu öppet av sportkommentatorer i Argentina, sedan den 21-årige Messi storspelat i OS.
Fotbollsguldet i Peking var inte bara de olympiska spelens höjdpunkt i Argentina, utan också en vattendelare för landets landslag.
Ett tronskifte ägde rum i det tysta under turneringen. Den tidigare fixstjärnan och mittfältsstrategen Juan Román Riquelme bidrog visserligen med rutin och passningsskicklighet. Men det här var mästerskapet då Lionel Messi på allvar tog steget fram som Argentinas anförare.
– Messi kommer att bli 2000-talets Maradona, sade Argentinas OS-förbundskapten Sergio Batista lyriskt efter hemkomsten.
Han får medhåll från många argentinska sportkrönikörer, som gärna vill se en ung Maradona i Barcelonaspelaren.
– Det har utsetts många efterträdare till Maradona genom åren: Riquelme, Agüero, Saviola, med flera. Ingen av dem har kunnat leva upp till förlagan, men ärligt talat tycker jag att Messi är den spelare som påminner allra mest om Maradona, säger Jorge López på sporttidningen Olé till DN.
På gatorna i Buenos Aires är dock många fortfarande skeptiska till jämförelserna.
– Lika stor som Maradona? Nej du, dit har Messi en bra bit kvar. Visst, i OS var han vår bäste spelare, men än är han inte på Maradonas nivå, säger portvakten Javier Pérez.
Hans ton är allvarsam, och inte bara på grund av det sätt på vilket argentinare i allmänhet talar om fotboll, det vill säga med samma seriositet som om politik, utan också för att ämnet i sig kräver viss vördnad.
Här i Buenos Aires skojar man inte om Maradona.
Den numera 47 år gamle fotbollslegendaren, som förde Argentina till VM-guld 1986 och myntade begreppet ”Guds hand”, har en status som närmast påminner om den som Ingmar Bergman länge hade i svenskt kulturliv.
När Maradona talar lyssnar man. Och argentinska spelare vet allt för väl att de ofrånkomligen kommer att jämföras med ”den störste” så fort de sätter på sig tröja nr tio.
Så också Lionel Messi.
Hans uppväxt i Argentinas näst största stad Rosario var fattig, men inte lika fattig som den som Diego Maradona fick uppleva i en förstad till Buenos Aires. Och medan Maradona arbetade sig upp i Boca Juniors, tog sig Messi direkt till Europa.
Det var när den elvaårige Lionel diagnostiserades med en hormonsjukdom som hindrade kroppen från att växa som den skulle, som hans familj till slut i desperation reste till släktingar i Barcelona för att söka sätt att betala de dyra medicinerna.
Messi fick chansen att provspela för FC Barcelonas ungdomslag – och tog alla med storm. Till den grad att Barcelona erbjöd honom ett kontrakt och att betala för hans mediciner.
Sedan dess har Messi varit sin klubb trogen. Nyligen fick han överta Ronaldinhos tröja nummer tio. Det innebar en stor heder i Barcelona, men händelsen gavs än mer uppmärksamhet i Argentina.
För även om Riquelme fortfarande bär tröja nummer tio i landslaget, så är det Messi som landets ”aficionados” sätter sitt hopp till inför VM i Sydafrika 2010. Drömmen är ett nytt VM-guld med en ny Maradona i huvudrollen.
– Hans spelstil med låg tyngdpunkt, snabbhet och stort spelsinne påminner om Maradonas. Men de är också väldigt olika varandra, säger Jorge López.
Det gäller inte minst temperamentet.
Erik de la Reguera
Publicerad i DN den 14 september 2008.