Jordskredsseger för Correa i Ecuador

BUENOS AIRES. Det blev en jordskredsseger för ja-sidan i söndagens folkomröstning om en ny grundlag i Ecuador. Enligt en rad vallokalsundersökningar röstade 65-70 procent av väljarna för förslaget.

Kort efter att vallokalerna hade stängt i Ecuador utropade president Rafael Correa sin ja-linje till segrare i folkomröstningen. Då hade flera vallokalsundersökningar redan gett ja-sidan segern med upp till 70 procent av rösterna, medan nej-sidan bara stöddes av drygt 20 procent. En mängd röster var ogiltiga eller blanka, vilket sannolikt berodde på att det råder röstplikt i Ecuador.

Den nya grundlagen ger bland annat ekosystemen i landet okränkbara rättigheter, vilket i praktiken gör det möjligt för individer att stämma staten eller företag å naturens vägnar. Miljöaktivister menar att det gör Ecuadors grundlag till den mest radikala i världen på denna punkt.

Correa får nu utökad makt och möjlighet att bli omvald fram till år 2017, något som han inte var sen att visa intresse för.

- Jag kommer att finnas här om ni behöver mig, sade han till jublande supportrar.

Erik de la Reguera

DN 2008-09-29