Mona Sahlin och PRI

En månad för sent upptäcker jag att Mona Sahlin besökt Mexiko.

Det är så klart roligt att svenska politiker intresserar sig för Latinamerika (vår nuvarande utrikesminister Carl Bildt har inte direkt placerat kontinenten högst på dagordningen). Men när Sahlin synbart okritiskt låter sig guidas runt av sitt "broderparti" PRI, den institutionaliserade revolutionens parti, är det svårt att inte höja på ögonbrynen.

Det omvittnat korrupta PRI satt som bekant vid makten i över 70 år och är än i dag en maktfaktor att räkna med på många håll i landet. Dess maktfullkomliga guvernörer (se t.ex. Ulises Ruiz i Oaxaca eller "el gober precioso" i Puebla), banden till narkotikamaffian och den nyliberala politik som partiet förde under 17 år fram till valförlusten år 2000 gör PRI till en, låt oss säga, något oväntad vän till den svenska socialdemokratin.

Men hej, låt oss hoppas att Mona hade trevligt på partimötena i Veracruz.