Argentinska bönder pressar Kirchner

CUERNAVACA. Hundratusentals argentinare demonstrerade på Buenos Aires gator på tisdagen i en politisk kraftmätning mellan president Cristina Kirchner och hennes motståndare i bondeorganisationerna i landet.

Omkring 95.000 människor samlades utanför parlamentsbyggnaden i Buenos Aires för att visa president Kirchner sitt stöd inför den omröstning om ett antal skattehöjningar som väntas äga rum i dag, onsdag, i senaten.

Går omröstningen Kirchers väg kan den sätta punkt för de senaste månadernas konflikt med bönderna. Om inte, riskerar hon att tvingas avgå.

Sedan början av året protesterar lantbrukarna mot höjda exportskatter på främst soja, den gröda som blivit deras viktigaste inkomstkälla på grund av snabbt stigande världsmarknadspriser.

Regeringen vill använda skatteintäkterna för att "omfördela lantbrukets rikedomar", men kritikerna menar att de slår främst mot små- och medelstora bönder.

En inte obetydlig del av medelklassen har gett bönderna sitt stöd, något som märktes också på tisdagen, då omkring 225.000 människor deltog i oppositionens manifestation i stadsdelen Palermo i Buenos Aires.

Erik de la Reguera

DN 2008-07-16

http://www.dn.se/nyheter/varlden/argentinska-bonder-pressar-kirchner-1.588610