Farc avvisar fredssamtal

CUERNAVACA. Den colombianska Farcgerillan avvisar i ett brev förhandlingar med president Álvaro Uribe. I stället vill gerillan ha ett möte på tu man hand med Nicaraguas president, den förre gerillakommendanten Daniel Ortega.

Beskedet kom på tisdagskvällen i ett öppet brev som skickats till TV-kanalen Telesur och undertecknats av Farcs högsta ledning.

"Vi såg alltid ett fångutbyte som första steget på vägen mot fredssamtal, men det har med all tänkbar tydlighet visat sig att gringon inte har programmerat president Uribe för vare sig fångutbyte eller fred.

Bara en ny och i sanning demokratisk regering, som växt fram ur en stor, nationell överenskommelse, skulle kunna återuppta sökandet efter en politisk lösning på den sociala och väpnade konflikten i Colombia", skriver Farc i brevet, som är daterat till den 26 juni, några dagar före den dramatiska fritagningen av Ingrid Betancourt och fjorton andra av gerillans fångar.

Colombias regering har efter fritagningen uppgett att den försökt kontakta gerillans ledare för att inleda förhandlingar. Men om Farcs misstänksamhet mot Uribe var stor tidigare, har den knappast minskat sedan fritagningen.

Erik de la Reguera

DN 2008-07-16

http://www.dn.se/nyheter/varlden/farc-avvisar-fredssamtal