Ja till självstyre i Santa Cruz

LA PAZ. Bolivias rikaste provins, Santa Cruz, röstade på söndagen ja till kraftigt utökat självstyre, vilket i förlängningen riskerar att leda till en splittring av landet och ett möjligt inbördeskrig.

- Ondskans emissarier misslyckades! I dag har vi börjat gå på vägen mot en ny republik! ropade provinsprefekten Ruben Costas till ett grönvitt folkhav i staden Santa Cruz, som jublande tog emot beskedet att deras ja-linje segrat i söndagens kontroversiella folkomröstning om långtgående autonomi för provinsen med samma namn.

Santa Cruz är den främsta ekonomiska motorn i Bolivia och i och med söndagens resultat tas första steget mot vad som av initiativtagarna beskrivs som en alternativ statsbildning. Till att börja med kommer viktiga skatteintäkter hindras från att nå centralregeringen i La Paz, samtidigt som en ny polisstyrka skapas, vilken i värsta fall kan komma att ställas mot landets armé.

Enligt vallokalsundersökningar fick ja-linjen omkring 80-85 procent av rösterna, medan nejsidan fick 15-20 procent. Den statliga tv-kanalen Canal 7 uppgav att valdeltagandet var 61 procent, en siffra som landets president Evo Morales gärna återkom till i sitt tal till nationen senare på kvällen:

- Santa Cruz är en splittrad provins. Lägger man samman nejrösterna med dem som inte gick och röstade kommer man upp i nästan 50 procent, sade Morales, vars parti MAS (Rörelsen för Socialism) hade manat sina anhängare att inte delta i omröstningen.

Landets valtribunal hade sedan tidigare ogiltigförklarat folkomröstningen för att den anses strida mot rådande författning.

Som ett led i den allt värre polariseringen mellan de av ursprungsfolken dominerade höglanden i väster och de bördiga låglanden i öster gick ändå den högerkonservativa ledningen i Santa Cruz vidare. Och nu riskerar en slags stat i staten att bildas i Bolivia.

Ytterligare tre provinser har utlyst folkomröstningar i juni och blir det ja även där kan Evo Morales finna sig regerande i ett delat land, där oppositionen kontrollerar ett stort område i öster som i folkmun kallas ”Halvmånen” och som är rikt på naturtillgångar, inte minst på naturgas.
För att undvika en sådan utveckling kallade Morales ledarna för provinserna till dialog på söndagen:

- Låt oss hoppas att denna uppmaning hörsammas! sade han.

En föraning av vad som kan vänta om denna dialog inte leder till några konkreta resultat kom när handgemäng mellan Morales-anhängare och Santa Cruz-aktivister på söndagen krävde minst ett dödsoffer, medan 18 personer skadades på olika håll i Santa Cruz.

Kravet på ökad autonomi har en lång historia i Bolivia, men det främsta skälet till att det nu dammats av är tveklöst att oppositionen vill slå mot Morales regering.

Många av de politiska ledarna i Santa Cruz är stora landägare och medlemmar av en ekonomisk elit som har känt sig hotad allt sedan aymaraindianen Evo Morales kom till makten i januari 2006.

Inte minst den jordreform som Morales nu vill att bolivianerna ska anta tillsammans med en ny konstitution har retat många av de stora landägarna i Santa Cruz.

Bolivianerna ska i en folkomröstning få avgöra om den största landegendomen i landet ska få vara på 5 000 eller 10 000 hektar, vilket ses som en krigsförklaring av många sojabönder och boskapsskötare i Santa Cruz.

Samtidigt pressas Morales av sin radikala väljarbas, som framförallt finns i de fattiga högländerna i och runt La Paz. Många av dessa indianorganisationer och fackföreningsrörelser kräver hårda tag mot utbrytarprovinserna, något som kommer att minska presidentens spelrum när det väl kommer till förhandlingar.

Erik de la Reguera

DN 2008-05-05