Smutsig kampanj inför valet i Paraguay

ASUNCIÓN. Valkampanjen inför söndagens presidentval i Paraguay har varit en av de smutsigaste på länge i Latinamerika. De senaste dagarna har en paranoid stämning spritt sig i huvudstaden Asunción, där det ryktas om valfusk och kupplaner.

"Kamrat Lugo vill förvandla Paraguay till ett stort träningsläger för terror- och gerillagrupper på extrema vänsterkanten", står det på det flygblad som min hotellvärd just har plockat upp ur brevlådan.

- Ja, herregud, vad säger man? frågar han sig trött.
Vädjanden till en övervintrad kommunistskräck är bara det senaste tilltaget i den smutskastningskampanj mot den förre biskopen och presidentkandidaten Fernando Lugo, som pågått i flera månader och som intensifierats i veckan.

Affischer med fotomontage med Lugos ansikte på en gerillasoldats kropp har använts för att svartmåla den befrielseteologiskt inspirerade kandidaten.

Men trots det leder han fortfarande i opinionsundersökningarna inför söndagens val, tätt följd av Blanca Ovelar, president Duartes handplockade kandidat.

Det regerande Coloradopartiet har hållit sig kvar vid makten i över sex decennier med hjälp av sin allt genomsyrande partiapparat. Men nu ser partidisciplinen ut att svikta.

- Jag gick med i Coloradopartiet eftersom jag söker jobb inom staten och då måste man vara medlem. Men jag tänker rösta på Lugo, vi behöver förändring! säger arkitekten Dora Espinola.

I ett land där en dryg tredjedel av befolkningen lever i fattigdom har ledningen för Coloradopartiet inte tvekat att använda sig av valfusk och förföljelser i det förflutna. Dess mest beryktade ledare, diktatorn Alfredo Stroessner, drev många oppositionella i exil på 1970-talet.

Under de senaste åren har det dock varit ekonomiska skäl som tvingat hundratusentals paraguayare i landflykt, främst till Argentina och Spanien.

- Min man är i Spanien sedan ett och ett halvt år, där han jobbar som jordbruksarbetare. Jag saknar honom och hoppas att ekonomin i Paraguay kan bli lite bättre, så att han kan komma hem och arbeta, säger Dora Espinola.

Frågan är vad Coloradopartiets nuvarande ledning tänker göra om rapporterna från vallokalerna inte går deras väg på söndagskvällen.

I eliten tar man det säkra före det osäkra: en högt uppsatt Rotarymedlem uppger för DN att många hamstrar mat inför det som komma skall.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-20