Avvaktande stämning när Paraguay gick till val

ASUNCIÒN. Invånarna i Paraguay började på söndagsmorgonen strömma till valurnorna för att välja ny president. Stämningen i huvudstaden Asunción var avvaktande, då det regerande Coloradopartiet riskerade att förlora makten för första gången på 61 år.

Tre miljoner paraguayaner var på söndagen röstberättigade i det presidentval som många här i Asunción redan beskriver som historiskt.

Coloradopartiet, som hållit ett järngrepp om makten i 61 år, möter nu den hårdaste utmaningen sedan general Alfredo Stroessner avgick som diktator 1989.

"Los colorados" utmanas främst av förre biskopen och vänsterpolitikern Fernando Lugo, som de senaste månaderna lett i opinionsmätningarna inför valet.

Lugo inspireras av den befrielseteologiska strömning som med jämna mellanrum gör sig påmind i den katolska kyrkan i Latinamerika, trots Vatikanens motstånd, och han lovar stöd till de fattiga, en jordreform och en omförhandling av ett för Paraguay mycket ofördelaktigt energiavtal med Brasilien.

Men även en före detta general, Lino Oviedo, ställer till problem för Coloradopartiet.

Oviedo är en gammal veteran i paraguyansk politik som nu brutit med sitt gamla parti och satsat på en oberoende kandidatur.

Han representerar de mer konservativa krafterna i Paraguay och lovar hårda tag mot brottslighet och mindre korruption.

Många politiska bedömare ser det största problemet för Coloradopartiets kandidat Blanca Ovelar som inget mindre än det egna partiet.

Ovelar - som blir landets första kvinnliga president om hon segrar på söndagen - vann knappt i partiets interna val av kandidat, men anklagades för att ha tagit hjälp av valfusk arrangerat av den sittande presidenten Nicanor Duarte.

Decennier av korruption och maktmissbruk har eroderat befolkningens förtroende för partiet, samtidigt som de förstagångsväljare som går till valurnorna i dag inte har upplevt terrorn under diktaturåren.

Många unga män och kvinnor har tvingats till grannländer eller till Europa de senaste åren för att söka arbete på grund av den svaga ekonomiska utvecklingen i Paraguay.

Dessa möten med mer demokratiska politiska system har bidragit till att den politiska oppositionen i landet stärkts.
Tusentals paraguayaner strömmade därför på söndagen över gränsen från Argentina för att delta i valet.

Det återstår att se att om Coloradopartiet lyckas disciplinera sina partimedlemmar. varav många är medlemmar bara för att det är ett krav för att arbeta inom staten.

Landets största dagstidning, ABC Color, varnade på söndagen för att regeringen kan ta till valfusk om resultatet går emot Coloradopartiets kandidat.

Oron stärktes av att de flesta politiska bedömare ansåg att såväl USA som den regionala stormakten Brasilien helst ser politisk kontinuitet i landet.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-20