Coloradoparties makt hotas i Paraguayval

ASUNCIÓN. För första gången på mer än 60 år ser Paraguays allt genomsyrande Coloradoparti ut att gå mot en förlust i ett nationellt val. När väljarna i morgon, söndag, utser landet näste president utmanas etablissemanget av en biskop på vänsterkanten och en hårdför före detta general.

Paraguays vanligtvis så sömniga huvudstad Asunción har de senaste dagarna drabbats av en valfeber som riskerar bli minst lika farlig som den Gula feberepidemi som härjade i landet tidigare i år.

I detta Sydamerikas näst fattigaste land har den tidigare diktatorn Alfredo Stroessners maktapparat Coloradopartiet styrt oavbrutet i 61 år, trots - eller på grund av - otaliga korruptionsskandaler, bristande rättssystem, tidvis brutal repression av oppositionen och en av kontinentens skevaste inkomstfördelningar.

Sedan 1989 har en demokratiseringsprocess pågått och nu förefaller majoriteten ha fått nog av "los colorados".

Den vänsterinfluerade förre biskopen Fernando Lugo leder knappt i opinionsundersökningarna inför valet, understödd av en spretig valallians bestående av olika sociala rörelser och vänsterpartier, men också av det näst största partiet i landet, Liberalerna.

Regeringssidan har i allt grövre ordalag försökt stämpla Lugo som vänsterextremist och Chávezallierad, vilket på fredagen tog sig uttryck i att säkerhetspolisen gjorde razzior på flera hotell på jakt efter "venezuelanska och colombianska terrorister".

Hittills förefaller dock skrämseltaktiken inte ha hjälpt Coloradopartiets kandidat Blanca Ovelar, som tidigare var utbildningsminister och anses stå den sittande, och mycket impopuläre, president Duarte nära.

En tredje kandidat figurerar som en joker i leken: den förre generalen Lino Oviedo. Han benådades förra året för ett misslyckat kuppförsök och lovar tuffa tag och mindre korruption.

Många bedömare i Paraguay fruktar att Coloradopartiet inte kommer att lämna ifrån sig makten frivilligt, farhågor som har stärkts av tidningsrapporter om misstänkta förberedelser till valfusk.

En hel del paraguayare hamstrade på fredagen därför basvaror i rädsla för undantagstillstånd och kuppförsök efter söndagens val.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-19