Knarkmaffia i blodiga strider

ASUNCIÓN. Den allt blodigare kampen mellan narkotikakarteller och regeringstrupper i norra Mexiko har under årets första månader krävt omkring 850 människoliv. Maffian använder sig av en militär arsenal och manar nu även soldater att desertera.

På måndagen fick soldaterna i gränsstaden Nuevo Laredo till sin förvåning se en banderoll som trotsigt uppmanade dem: "Desertera! Hos oss får ni garanterat annat än pulversoppa!", med ett telefonnummer att ringa om de var intresserade.

Avsändaren var "Zetas", en paramilitär grupp som arbetar som lönnmördare åt en av kartellerna.

Samtidigt utfärdade USA:s utrikesdepartement en varning till amerikanska medborgare som funderar på att korsa gränsen till Mexiko, då "sammandrabbningarna eskalerar och liknar strider mellan smärre militära förband".

Minst 2 500 personer dödades förra året i president Calderóns offensiv mot maffian och hittills i år har omkring 850 människor mist livet.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-15