Inga handgripligheter i Buenos Aires

COLONIA. Den olympiska elden fortsatte på fredagen sin skandalomsusade färd runt jordklotet med ett stopp i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Men facklan fick klara sig utan Diego Maradonas hjälp, allt medan protester mot OS-arrangören Kina genomfördes i staden.

Omkring 3.000 poliser var på fredagen utkommenderade på Buenos Aires gator för att undvika oroligheter liknande dem som inträffade i San Fransisco och London tidigare i veckan, då Tibetaktivister försökte hindra OS-facklans väg till Peking.

Några handgripligheter ägde inte rum i Buenos Aires, men trots det blev stafetten knappast någon PR-framgång för den nu hårt prövade Internationella Olympiska Kommittén (IOK).

Tusentals demonstranter samlades på Plaza de Mayo-torget i staden för att protestera mot den kinesiska arméns tillslag mot tibetanska aktivister, allt medan höstsolen täcktes av ett grått rökdis från gräsbränder runt staden
Fotbollslegenden Diego Maradona lämnade också i sista stund återbud till att delta i OS-stafetten. Han hade först lovat bära OS-facklan i den hand som han en gång kallat "Guds hand", men av oklara skäl lämnade han inte Mexico City i tid för att hinna hem till stafetten. I stället blev det fotbollsspelaren Gabriel Batistuta och en rad andra idrottsstjärnor som löpte fram längs gatorna med den olympiska elden.

OS-facklans 137.000 kilometer långa färd inleddes i Grekland för knappt tre veckor och har blivit allt annat än ett triumftåg för den olympiska rörelsens ideal om brödraskap och fred. Protester mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter och dess stöd till regimerna i Sudan och Burma har ägt rum i Paris, London, San Fransisco och nu alltså även i Buenos Aires.
Aktivister har lyckats släcka facklan flera gånger och tvingat arrangörerna att använda så kallade "reserveld".

Efter att ha besökt Buenos Aires kommer OS-facklan nu att göra en rad olika stopp i Afrika och Asien, bland annat New Delhi i Indien, där det finns starka krafter som är kritiska mot Kinas politik i Tibet.

I Indonesiens huvudstad Jakarta, dit den olympiska eldens särskilda flygplan anländer den 22 april, har den planerade fackelrutten kortats ned för att undvika oroligheter. Flera länder överväga att göra detsamma.

Även i Kina väntas liknande säkerhetsåtgärder. När OS-facklan ska föras genom Hongkong den 2 maj, första stoppet när den återvänder till Kina, kommer den planerade stafettrutten att vara kortare än vad som ursprungligen var tänkt.

Erik de la Reguera

DN 2008-04-12