“USA-flyg deltog i attacken i Ecuador”

BUENOS AIRES. Den diplomatiska konflikten mellan Colombia och Ecuador såg på söndagen ut att förvärras på nytt, sedan uppgifter framkommit om att amerikanskt stridsflyg kan ha deltagit i attacken mot ett gerillaläger på ecuadoriansk mark.

Militärkällor som den ecuadorianska dagstidningen El Comercio talat med hävdar att de laserstyrda bomber som användes vid angreppet mot ett Farcläger i Ecuador den 1 mars, troligen inte avfyrades av colombianskt stridsflyg.

Precisionsbomberna, som slet upp djupa kratrar i lägret och dödade ett tjugotal gerillasoldater, uppges ha varit av typen GBU-12, ett vapen som bland annat användes flitigt av USA under Kuwaitkriget 1991.

Militära experter menar att dessa bomber inte kan avfyras från de Tucanoplan som Colombia har i sin ägo. I stället misstänker Ecuadors militär att amerikanskt stridsflyg, möjligen med understöd från den militärbas som USA kontrollerar i landet, låg bakom luftangreppet.

Stämmer uppgifterna om amerikansk inblandning riskerar konflikten att förvärras betydligt. Colombia - numera USA:s enda allierade i Sydamerika - har hittills hävdat att landet ensamt svarat för attacken.

Colombias försvarsminister gick också snabbt ut och dementerade tidningsuppgifterna, samtidigt som han förklarade att det verkligen var de omtalade Tucanoplanen som avfyrade bomberna, dock utan att gå in på några tekniska detaljer.

USA var det enda land i de amerikanska staternas samarbetsorganisation OAS som vid krismötet i Washington för en vecka sedan ihärdigt försvarade Colombias rätt att, enligt den så kallade självförsvarsrätten, slå till mot gerillaläger i utlandet.

Diplomatkällor har senare gjort gällande att det var Colombia som till slut fick be USA att backa från sin ståndpunkt, vilket möjliggjorde den kompromiss som åtminstone tillfälligt räddade freden i regionen.

Ecuadors president Rafael Correa har inte kommenterat misstankarna om amerikansk inblandning - troligen på grund av bristande bevis - men han varnade i helgen för att spänningen i regionen kan komma att öka om det stämmer att en ecuadoriansk medborgare dödades i den colombianska attacken.

- Vi kommer inte att låta ett sådant mord passera ostraffat, sade Correa.

Den ecuadorian som tros ha dödats är en 38-årig mekaniker vid namn Franklin Aisalia Molina. Det råder oklarhet om han var medlem av gerillan eller ej, men blotta misstanken om att en ecuadorian kan ha fallit offer för den colombianska attacken sätter de nationalistiska känslorna i svall.

Colombianska specialtrupper förde efter luftangreppet bort två av de döda: den ena var Farcs nummer två, Raúl Reyes, och den andra sades vara en annan hög gerillaledare, en uppgift som senare tonades ned av colombianska myndigheter.

Det är denna andra kropp som nu tros vara Aisalia Molinas. Hans anhöriga väntas därför besöka Colombia i veckan för en eventuell identifiering, som kan få storpolitiska konsekvenser.

Erik de la Reguera

DN 2008-03-23