Chilensk indian avbröt hungerstrejk

BUENOS AIRES. Fängslade mapucheindianen Patricia Troncoso avbröt på onsdagen sin nära fyra månader långa hungerstrejk. Det meddelade hon från sin sjukbädd, sedan Chiles regering gått med på att ge henne och två medfångar bättre förhållanden i fängelset.

Troncoso hade tappat 25 kilo under hungerstrejken och var i förra veckan nära döden, enligt fängelseläkarna. Hon avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för att ha anlagt en skogsbrand i ett område i södra Chile som mapucheindianerna hävdar tillhör dem.

Det hårda straffet kom sig av att hon dömdes enligt en terrorlagstiftning som tillkom under Augusto Pinochets militärregim.

Växande manifestationer till stöd för Troncoso och mapuchefolket lyckades sätta press på Michelle Bachelets regering och i måndags nåddes en överenskommelse som innebär att Troncoso och två av hennes medfångar kommer att behandlas mer som vanliga interner, i stället för terrorister.

De ges bland annat rätt till permissioner.

På grund av ett djupt misstroende mot myndigheterna vägrade Troncoso först avsluta hungerstrejken innan hon fått avtalet på pränt.

Men efter medling av en biskop gick hon på onsdagen ändå med på överenskommelsen.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-31