Chávez vill skapa militärallians mot USA

BUENOS AIRES. Venezuelas president Hugo Chávez vill skapa en militärallians med andra latinamerikanska länder för att kunna försvara sig mot USA. Förslaget presenterades i Chávez TV-show "Aló Presidente" på söndagen.

Flankerad av Nicaraguas president Daniel Ortega förklarade Chávez att militäralliansen till en början bör bestå av de fem ordinarie medlemmarna i samarbetsorganisationen ALBA (Bolivariska Alternativet för Amerika) - vilka förutom Venezuela och Nicaragua är Kuba, Bolivia och den lilla önationen Dominica.

- Om de attackerar en av oss, attackerar de oss alla, sade Chávez.

Allt sedan 1823, då presidenten James Monroe förklarade Latinamerika som en amerikansk intressesfär, har USA utövat ett avgörande
inflytande i regionen.

Bland annat understöddes många av 1970- och 80-talens militärkupper aktivt av CIA.

Men det senaste decenniet har kontinentens USA-beroende minskat något, delvis till följd av ökad handel med Kina och EU.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-28