Svenske fotografens baneman har avlidit

BUENOS AIRES. Den chilenske korpral som gav ordern om att skjuta den svensk-argentinske SVT-fotografen Leonardo Henrichsen 1973 har avlidit, uppger argentinska medier. Rättvisan hann aldrig i kapp den förre korpralen, trots att han filmades när han gav ordern.

De svartvita bilderna har nästan 35 år på nacken, men de ger än i dag betraktaren kalla kårar: man ser människor som flyr i panik, militärer i gathörnen som hötter med sina vapen mot allt och alla, en ambulans kör i ilfart gatan fram.

Sedan kommer ett befäl i bild. Han riktar sin pistol mot fotografen och fyrar av. Sedan ger han sina soldater order om att öppna eld. Kameran vajar till, och i nästa stund svartnar bilden.

Den fotograf som höll i kameran den där junidagen 1973 var svensk-argentinske Leonardo Henrichsen. Han hade skickats till Santiago av Sveriges Television för att tillsammans med SVT-korrespondenten Jan Sandquist rapportera om de tilltagande kupprykten mot den folkvalde Salvador Allendes regering.

Några månader senare skulle dessa rykten besannas genom general Augusto Pinochets våldsamma maktövertagande i Chile. Men kuppförsöket den 29 juni lyckades inte, även om det krävde 22 civilpersoners liv. En av dem var Leonardo Henrichsen.

- Leonardo var min bästa vän och jag höll honom i mina armar när han dog. Det är något som jag aldrig kan glömma, säger Jan Sandquist på telefon till DN.

Identiteten på den man som gav ordern om att skjuta var länge ett mysterium. Men för några år sedan lyckades Henrichsens anhöriga, med hjälp av journalisten Ernesto Carmona, identifiera honom som den pensionerade korpralen Hernán Hector Bustamante.

Familjen inledde en stämningsansökan, och flera manifestationer ägde rum utanför den förre korpralens bostad i Santiago. Men rättvisan hann aldrig i kapp Bustamente. Han avled den 18 december förra året på ett militärsjukhus.

- Det känns på sätt och vis skönt att denne man, som för mig kommit att representera ondskan själv, nu gått ur tiden. Samtidigt är jag bedrövad över att han inte fälldes, säger Jan Sandquist.

Erik de la Reguera

DN 2008-01-25