Chávez fruktar krig med Colombia

BUENOS AIRES. De allt fientligare tongångarna mellan Venezuelas president Hugo Chávez och hans colombianska kollega Álvaro Uribe riskerar nu att leda till öppet krig mellan länderna, varnade Chávez på fredagen. Samtidigt besökte USA:s utrikesminister Condoleezza Rice Colombia för att visa sitt stöd för Uribe.

-Jag anklagar Colombias regering för att konspirera och, som den dräng den är för det nordamerikanska imperiet, förbereda en militär provokation mot Venezuela, sade Hugo Chávez vid en presskonferens på fredagen.

Uttalandet är bara det senaste i ordkriget mellan ländernas ledare, som inleddes när Chávez i höstas förklarade att han ville medla mellan den colombianska regeringen och vänstergerillan Farc.

Tillsammans med den colombianska senatorn Piedad Córdoba lyckades han för ett par veckor sedan förhandla fram Farcs ensidiga frigivande av två civila kvinnor. Nu hoppas många av de anhöriga till de över 700 kidnappade som sitter i gerillans läger att fler ska friges.

Men den colombianska rege­ringen vill till varje pris undvika att den socialistiske Chávez, som öppet visat sin sympati för Farc, blir medlare i en fredsprocess.

Uribe har därför den senaste veckan turnerat runt Europa för att försäkra sig om EU:s fortsatta stöd för vad han kallar kampen mot terroristerna i Farc. Samtidigt har han försökt få en trojka EU-länder att ta på sig medlarrollen i konflikten.

Den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice uttryckte också sitt fulla stöd för Colombias regering vid ett besök i Medellin i fredags.
Och vad värre är för Chávez: USA:s drogtsar John Walters anklagade honom för att vara den president i Latinamerika som understödjer narkotikahandeln allra mest.

Det har fått Chávez att frukta ett militärt anfall från Colombia, möjligen understött av de uppemot tusen amerikanska soldater som finns stationerade där.

En sådan attack skulle sannolikt motiveras med kampen mot narkotikamaffian, då mycket tyder på att Farc-gerillan använder Venezuela som transitland vid transport av kokain till Europa.

Anfallet skulle troligen riktas mot de gerillabaser som, enligt flera tidningsrapporter, finns på den venezuelanska sidan gränsen.

Vilken av de båda presidenterna som har starkast band till maffian är dock en öppen fråga. Flera människorättsorganisationer anklagar Álvaro Uribe för att ha nära band till ledarna för de paramilitära grupperna i Colombia, vilka är djupt involverade i narkotikahandeln.

Erik de la Reguera

2008-01-27