Utländsk tv nya modet på Kuba

HAVANNA. En teve flimrar i den lilla lägenheten i en av Havannas förorter. Det är en nyhetssändning. Men nyhetsuppläsaren arbetar inte på den statliga kubanska tevekanalen, utan för en amerikansk nyhetskanal.

- Ja visst, här har nästan alla kabelteve, säger Yoslaine och ser på mig som om det vore den naturligaste sak i världen.

- Så har det varit i ett par år nu, lägger hon till.

På Kuba är det straffbart att se på utländsk kabelteve. Regeringen gör allt för att hindra att vanliga kubaner får tillgång till information från utlandet, och den statliga tevekanalen är så hårt censurerad att nyhetsinslagen ofta ter sig närmast farsartade.

Trots det sitter jag här i en soffa och ser på en amerikansk nyhetssändning hemma hos en familj i Havanna. Och vi är långt ifrån de enda som gör det.

Allt fler kubaner har de senaste åren fått tillgång till satellitteve tack vare en snabbt växande svart marknad. Sjömän och andra kubaner med möjlighet att lämna landet tar med sig parabolantenner tillbaka till Kuba och gör sig sedan en rejäl hacka på att erbjuda hela kvarter tillgång till de utländska kanalerna.

Det dras små illegala kabelnät över hela Havanna, och även andra delar av ön har börjat nås av nymodigheten.

- Jag gillar de mexikanska såpoperorna, de är så romantiska, säger Yoslaine och skrattar.

Många av de kubaner jag pratar med klagar över att de utländska medierna ofta ger mer information om Fidel Castros hälsa än de lokala medierna. Suget efter information är därför stort.

En svart marknad har börjat växa fram även för internetuppkopplingar i hemmet. Officiellt har bara två procent av Kubas befolkning internet hemma, eftersom man måste ha särskilda arbetsskäl för att få det. Men en och annan tjänsteman på det statliga telefonibolaget installerar mer än gärna en "icke-officiell" uppkoppling - mot en skälig ersättning i hårdvaluta, så klart. Samma procedur gäller för mobiltelefoner.

Enligt regeringen beror restriktionerna för internetanvändande på att USA:s handelsembargo hindrar Kuba från att få tillgång till den kabel som sträcker sig över Atlanten och förenar Europas och Amerikas nät. Kuba tvingas i stället använda sig av en betydligt dyrare satellituppkoppling.

Det kan möjligen förklara de sega uppkopplingar som finns på de få och för kubaner ofta oöverkomligt dyra internetkaféerna. Men det är också uppenbart att det ligger i regimens intresse att begränsa tillgången till fri information så länge det bara går.

Erik de la Reguera

DN 2007-12-22