Chavez helikoptrar ska rädda bortrövade

BOGOTA. Venezuelas president Hugo Chavez erbjöd sig på onsdagen att skicka in en helikopterkaravan i Colombia för att hämta ut tre kidnappade personer som suttit i FARC-gerillans läger i flera år. Colombias regering gav snabbt grönt ljus till idén.

Beskedet kom vid en presskonferens i Caracas, där en för dagen ovanligt formell Hugo Chavez presenterade sin plan för frigivandet.

- Vi har en rad helikoptrar och flygplan redo att flyga till Villavicencio i Colombia. Väl där kommer FARC att meddela den exakta positionen där vi kan plocka upp de tre kidnappade, sade Chavez, som uppgav att diplomater från flera olika länder, bland andra Frankrike, Brasilien och Ecuador, är beredda att delta i operationen

Colombias regering godkände senare på onsdagen Chavez förslag, vilket ökar möjligheterna för att den största ensidiga frigivningen på över 40 år ska bli verklighet.
Det var i förra veckan som FARC:s ledning förklarade att de tänkte frige tre av de drygt sjuhundra kidnappade som sitter i gerillans djungelläger. Det skulle ses som ett erkännande av Hugo Chavez försök att medla i konflikten, ett försök som fick ett abrupt slut för ett par veckor sedan då Colombias president Alvaro Uribe förklarade att Chavez hjälp inte längre var välkommen.

De tre kidnappade som kan komma att friges är den förre kongressledamoten Consuelo González, Clara Rojas och hennes son Emmanuel.

Clara Rojas var den fransk-colombianska presidentkandidatens Ingrid Betancourts närmaste medarbetare innan hon kidnappades av gerillan.

Erik de la Reguera

DN 2007-12-27