LIMA. Hugo Chávez låter sig inte tystas, inte ens av en kung. Det står klart efter helgens stora toppmöte i Chile, där en het ordväxling mellan den venezuelanske presidenten och Spaniens kung Juan Carlos skapade stora rubriker. Men incidenten visar också på de allt större spänningarna inom vänsterblocket i Latinamerika.
Toppmötet i Santiago var tänkt att handla om fattigdomen på kontinenten. Spaniens, Portugals och de flesta av Latinamerikas statschefer var på plats för att skriva under avtal om bland annat en gemensam databas för pensionspoäng.
Men det var grälet mellan statscheferna som väckte störst uppmärksamhet.
- Varför håller du inte bara tyst!, ropade en uppretad kung sedan Chávez upprepade gånger avbrutit Spaniens premiärminister Zapatero.
En vredgad Juan Carlos marscherade sedan ut ur salen, medan Zapatero irriterat krävde "respekt" för både sig själv och förre premiärministern Aznar, som Chávez kallat för "fascist och rasist".
Debaclet kan förefalla oskyldigt, men visar på spänningarna mellan de mer moderata, socialdemokratiska regeringarna i den spanskspråkiga världen och dem som stöder Chávez uttalat socialistiska linje.
Sedan han med stor marginal fick förnyat stöd i presidentvalet för ett knappt år sedan har Chávez intensifierat ansträngningarna för att införa "tjugohundratalets socialism" i Venezuela.
Han talar om en möjlig federation med Kuba och har drivit igenom stora ändringar i konstitutionen ändringar som venezuelanerna kommer att rösta om i en folkomröstning den 2 december.
Marknadsekonomin är inte avskaffad, men Chávez hymlar inte med att han gärna ser att den privata delen av ekonomin minskar till förmån för statliga initiativ och kooperativ.
Den antiimperialistiska retoriken gör lätt att de mer socialdemokratiska ledarna, som Spaniens Zapatero, Brasiliens Lula och Chiles Bachelet, känner sig obekväma.
Men även Chávez förtrogna, Bolivias Evo Morales och Ecuadors Rafael Correa, verkade i helgen vilja tona ned Chávez retorik, då de vet att den hotar att isolera den radikalare vänsterströmningen i Latinamerika.
Erik Gustafsson
DN 2007-11-12