Kokett knarkdrottning högvilt i medierna

BUENOS AIRES. Den mexikanska maffian är utan tvekan en mansdominerad värld. Gripandet av Sandra Avila, mer känd som den legendariska "Stillahavsdrottningen", har därför skapat stora rubriker i mexikanska medier den senaste tiden.

Kokett och klädd i exklusiva märkeskläder förvånade Sandra Avila polisen med att be om fem minuter till att bättra på sin make-up när insatsstyrkan stormade in på den dyra restaurangen i Mexico City där hon satt och åt. Hon ses slänga med håret och vinka glatt till kameran på bilderna från gripandet för några veckor sedan.

Sedan dess har den romantiska bilden av en knarkdrottning som manövrerat ut de hårdföra männen växt närmast lavinartat i Mexiko. Hon har fått sig tillägnad en egen "narcocorrido" som spelas konstant på radio och det rapporteras utförligt om hennes klagomål på maten i fängelset: "Det är ett brott mot mina mänskliga rättigheter att jag inte får beställa take-away", sade hon olyckligt i veckan.

Den 46-åriga Sandra Avila tros ha lett ett av Mexikos största och mest brutala narkotikasyndikat, med kopplingar till såväl Colombia som USA. Amerikanska myndigheter har varit henne på spåren sedan 2003 för misstänkt inblandning i storskalig smuggling av kokain.

Men Sandra Avila har varit en del av den undre världen betydligt längre än så. Hennes farbror Miguel Angel Félix Gallardo var länge den mexikanska maffians gudfader. Redan i unga år började hon arbeta i familjeföretaget.

Begåvad med såväl intelligens som slående skönhet steg hon snabbt i graderna. Hon charmade och gifte sig med två korrupta polischefer, som båda mördades några år senare.

Hennes största erövring var den colombianska kokainkungen Juan Diego Espinosa, även känd som "El tigre" (Tigern). Den kärlekshistorien ledde till en framgångsrik affärsuppgörelse.

Smeknamnet "Stillhavsdrottningen" fick hon när hon med El tigres hjälp allierade sig med colombianska karteller, som hon sedan hjälpte med sjötransporten av kokain. Pengarna från denna lukrativa handel spenderade hon på bostäder, dyra frisörer och lyxartiklar. I slutänden var det dessa exklusiva vanor som gjorde att polisen hittade henne.

Erik Gustafsson

DN 2007-10-22