Kubaner finner vägar runt internetcensur

HAVANNA. Kvällen är sen i stadsdelen Vedado i Havanna. Spridda grupper av ungdomar står utanför ett av stadens få internetkaféer och småpratar. Ett tiotal datorer skymtar bakom glasrutorna, men alla är upptagna.

- Último! ("jag är sist i kön") ropar en tjej på karaktäristiskt kubanskt vis, där hon står på trottoaren utanför kaféet.

Hon heter Julia och berättar att hon är utbildad danspedagog och undervisar i salsa, rumba och son – de danser som tillsammans med romen, cigarrerna och revolutionen gjort Kuba världsberömt. Ikväll vill hon surfa på nätet. Det är ingen dans.

- Du som är utlänning kan surfa på Internet utan problem. Men vi vanliga kubaner får bara tillgång till ”intranet”, ett mejlprogram som fungerar ungefär som Outlook, där var och en har sin fasta mejladress, berättar hon.

- Men jag har en vän som har ordnat ett internet-konto och med det kan jag surfa på nätet. Så är det här, det gäller att ha kontakter, då kan man ta sig runt förbuden.

Fortfarande är internet en lyxvara som i stort sett bara tillåts på arbetsplatser i Kuba. Allt fler ungdomar lyckas dock med hjälp av kontakter eller mutor skaffa sig uppkoppling i hemmet, trots att straffet för det är upp till 20 års fängelse. De som inte kan få internet hemma gör som Julia, försöker ordna ett "utlänningskonto" på internetkafeer.

Kommunistregimens officiella förklaring till censuren är att USA:s handelsembargo hindrar Kuba från att få tillgång till de transatlantiska fiberkablar som utgör en viktig fysisk länk i internet. Mycket av trafiken går i stället via satellit, vilket gör kostnaden hög.

Men det är också uppenbart att regimen är rädd för de effekter som den unga generationens möte med fri information kan få. Och det trots att kubanerna i dag är ett av världens mest välutbildade folk.

Hårda restriktioner finns även för användande av mobiltelefoner och parabolantenner.

- Men som du ser hjälper inte de förbuden heller, säger Julia med ett skratt och visar upp sin nya telefon.

Kommunistregimen vet att den inom kort måste ändra lagarna så att informationsteknologin blir mer tillgänglig - det är en förutsättning för tillväxt i ekonomin. Frågan är bara vilka krafter som släpps lösa när det väl sker.

Erik Gustafsson

Denna krönika publicerades i UNT den 7/1 2007.