Alla älskar att hata Ortega

"¿Qué es lo que se pierde al cruzar una frontera? Cada momento parece partido en dos, melancolía por lo que queda atrás y por otro lado, todo el entusiasmo por entrar en tierras nuevas"

"What do we leave behind when we cross each frontier? Each moment seems split in two; melancholy for what was left behind and the excitement of entering a new land"

Ernesto Che Guevara


Det är många som räknar just nu.

Undertecknad har nedräkning till passkontrollen på söndag.

Demokraterna i USA räknar röster i eufori.

Och stora delar av den politiskt korrekta vänstern räknar ut sandinisternas Daniel Ortega innan han ens hunnit tillträda posten som Nicaraguas nya president.

Låt oss för enkelhetens skull utgå från att de två förstnämnda räknar rätt - och i stället fokusera på Nicaragua.

Liksom sin uppbackare, den venezolanske presidenten Hugo Chavez, är den gamle comandanten Daniel Ortega numera en utpräglad realpolitiker. Cyniker, skulle kanske någon säga. Men nej, han är inte dum.

Ortega visste på förhand att sandinisterna i FSLN skulle få svårt att nå en majoritet i kongressen. Han visste också att han skulle stå relativt maktlös utan kongressens stöd, eftersom han själv varit med om att driva igenom de konstitutionella ändringar som begränsar exekutivmakten.

Därav de allt intensivare flörtarna med kyrkan, de misstänkta hemliga uppgörelserna med korruptionsdömde ex-presidenten Alemans parti, det vidriga totalförbjudet av abort och valet av en före detta Contra-ledare som vicepresident.

Efter söndagens val visar det sig att denna kalkyl varit riktig - ur ett maktperspektiv. Sandinisterna ser inte ut att komma i närheten av egen majoritet i kongressen, inte ens med stöd av vänsterkritikerna i Movimiento de Renovacion Sandinista.

Så vad återstår? Samarbete med högern.

Grunden är redan lagd.

Men det är ändå för tidigt att stämpla Ortega som ännu en i raden av korrupta presidenter i detta Latinamerikas näst fattigaste land. Med Chavez ekonomiska stöd, en eller annan folkomröstning om större makt för presidenten och viss omfördelning av samhällsresurser till de fattiga kan Ortega få betydelse för den centralamerikanska vänstern. På gott eller ont.

Låt oss därför vänta och se om han nöjer sig med att sippa på en Cuba Libre i regeringspalatset eller om han faktiskt ger sig på att försöka bli den mini-Chavez som Bush-administrationen fruktar och många av sandinisternas gräsrötter hoppas på.