BUENOS AIRES. På söndagen kan framtiden avgöras för Hugo Chávez politiska projekt "2000-talets socialism" när Venezuela går till lokalval. Efter fjolårets förlust i folkomröstningen om en ny grundlag är Chávez i behov av en valframgång för att kunna bibehålla reformtakten.
Hans motståndare framställer honom som en maktfullkomlig och populistisk despot utan respekt för demokrati. Hans anhängare menar däremot att han är en folkvald ledare för ett parti med miljontals aktiva gräsrötter. Vilken bild av Hugo Chávez är egentligen den riktiga?
När 17 miljoner venezuelaner på söndagen går till valurnorna för att utse 22 guvernörer och 330 borgmästare hoppas såväl oppositionen som Chávez själv kunna ge ett övertygande svar på den frågan.
Lokalvalen är det första stora testet för Venezuelas nya och "enade" socialistparti, PSUV, som grundades i januari i år och nu sägs ha över fem miljoner medlemmar. Partiet är en produkt av Hugo Chávez vilja att slå samman den löst sammanhållna koalition av olika vänsterpartier som han tidigare stött sig på.
I regeringskretsar hoppas man att den nya partiapparaten ska lyckas mobilisera de kärnväljare som inte gick och röstade i förra årets folkomröstning, som blev Hugo Chávez första valnederlag.
- Vårt mål är att få 7.200.000 röster totalt. Det skulle ge oss stöd nog att ta ett stort kliv framåt, fördjupa övergången till socialism och satsa på nya ägandeformer, säger PSUV:s kampanjchef Alberto Müller till tidningen Clarín.
Men samtidigt vädrar den tidigare så splittrade oppositionen morgonluft. I dag kontrollerar Chávez motståndare bara två provinser och 29 kommuner, men inför söndagens val hoppas de kunna flytta fram sina positioner. Bland annat i Hugo Chávez hemprovins Barinas, där hans äldre bror Adán kandiderar till guvernörsposten.
I potten ligger Hugo Chávez framtida manöverutrymme och legitimitet som folkvald ledare, och det trots att det bara gått två år sedan han omvaldes med drygt 60 procent av rösterna.
Erik de la Reguera
DN 2008-11-23